20Januari2021

Agenda Daily

Apa jadi selepas MH370 dijumpai?

Sekiranya pesawat Malaysia Airlines 370 (MH370) berjaya ditemukan, Malaysia akan berdepan dengan misi baharu untuk mengeluarkan pesawat berkenaan yang dijangka berada dalam kondisi yang ekstrem.

Misi yang menggunakan teknologi canggih itu juga bakal menambah kos operasi carian MH370 melebihi jumlah ganjaran AS$70 juta (RM273 juta) yang diberikan Malaysia kepada Ocean Infinity sekiranya bangkai pesawat dijumpai.

Pakar mengatakan robot dasar laut berteknologi tinggi mampu menemukan serpihan yang berada di kawasan curam yang berbahaya walaupun dengan kedalaman mencecah enam kilometer jauh dari  kawasan carian sebelum ini di Australia Barat.

“Para pencari sedang melakukan usaha yang termampu dan meneruskan operasi di persekitaran yang ekstrem,” kata jurucakap penyelamat Afrika Selatan Nick Salone, yang pernah mengetuai operasi mencari kapal pesiaran Itali, Costa Concordia yang tenggelam sebelum kepada AFP.

Jika serpihan itu berada pada kedalaman 2,000 hingga 6,000 meter atau dikenali sebagai Zon Abyssal, penyelamat perlu bekerja dalam keadaan gelap dengan cuaca sejuk melampau dan tekanan tinggi sehingga mencecah 9,000 psi.

Namun menurut laporan dari KRMG News, pihak berkuasa Australia telah memastikan keadaan lautan itu selamat untuk penyelamat dan pelancong sejak kehilangan pesawat MH370.

Tidak semua serpihan diperlukan untuk merungkai penyebab kehilangan pesawat itu kerana kotak hitam masih menjadi petunjuk paling penting tragedi berkenaan.

Bulan lalu, kerajaan Malaysia mengupah syarikat eksplorasi dasar laut, Ocean Infinity untuk mengetuai misi baharu pencarian bagi pesawat yang hilang sejak 8 Mac 2014 itu.

Perjanjian untuk misi pencarian yang dibuat atas dasar ‘tidak jumpa, tiada bayaran’ atau ‘no cure no fee basis’ itu mengembalikan semula harapan untuk pesawat itu dijumpai.

Kapal pencari Seabed Constructor menggunakan dron bawah air berteknologi tinggi menampung pencarian di kawasan baru berkeluasan kira-kira 25,000 kilometer persegi di Lautan Hindi.-22/2/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 235  tetamu dalam talian