24Januari2021

Agenda Daily

Rusia beri amaran dunia huru-hara jika Barat terus serang Syria

Presiden Rusia, Vladimir Putin memberi amaran kelmarin bahawa serangan berterusan oleh Barat ke atas Syria akan mencetuskan huru-hara kepada hal ehwal dunia ketika Washington bersiap sedia mening­katkan tekanan terhadap Rusia dengan mengumumkan sekatan ekonomi baharu.

Dalam satu perbualan telefon bersama rakan sejawatnya dari Iran, Hassan Rouhani, kedua-dua mereka bersetuju bahawa serangan Barat menjejaskan peluang untuk mencapai penyelesaian politik kepada konflik tujuh tahun di Syria, demikian menurut kenyataan Kremlin.

“Putin menegaskan bahawa jika tindakan yang diambil itu mencabuli Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), ia pasti membawa kepada keadaan huru-hara dalam hubungan antarabangsa,” kata kenyataan sama.

Duta Amerika Syarikat (AS) ke PBB, Nikki Haley memberitahu program televisyen terbitan CBS, Face the Nation bahawa AS mengumumkan sekatan ekonomi baharu semalam terhadap ‘syarikat yang menjual peralatan’ berkaitan dakwaan penggunaan senjata kimia oleh rejim Presiden Bashar al-Assad.

Pada Sabtu lalu, AS, Britain dan Perancis melancarkan sejumlah 105 misil ke atas apa yang dikatakan oleh Pentagon sebagai tiga kemudahan senjata kimia di Syria sebagai tindak balas terhadap dakwaan serangan gas di bandar Douma, dekat Damsyik pada 7 April lalu.

Barat menyalahkan Bashar dalam kejadian di Douma yang mengorbankan berpuluh-puluh nyawa. Kerajaan Syria dan sekutunya, Rusia menafikan terlibat dalam serangan itu.

Pengeboman itu merupakan campur tangan terbesar oleh Barat ke atas Bashar dan sekutunya, Rusia.-17/4/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 259  tetamu dalam talian