14Ogos2020

Agenda Daily

Nawawi akan bantu orang muda berniaga di Langkawi

Fokus utama calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Langkawi, Datuk Ir Nawawi Ahmad jika sekali lagi diberi kepercayaan sebagai wakil rakyat di kawasan tersebut adalah membantu golongan muda dengan mencipta peluang perniagaan kepada mereka.
 
Beliau berkata, sasaran pihaknya mahu setiap anak muda di kawasan ini mendapat pekerjaan atau membuka perniagaan sendiri bagi membantu mereka menjana pendapatan khususnya menjadi usahawan dalam sektor pelancongan.
 
Selain itu kata Nawawi, beliau juga akan meminta kerjasama daripada jabatan dan agensi-agensi kerajaan bagi membuka peluang kepada golongan muda ini memperoleh pekerjaan.
 
“Macam-macam kita boleh buat di Langkawi ini seperti golongan muda ini membuka perniagaan makanan berkonsepkan food truck, jadi ejen pelancongan, memberi perkhidmatan bot dan pelbagai lagi peluang boleh dicipta,” katanya.
 
Dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) pada 9 Mei depan, Nawawi yang juga penyandang kerusi Parlimen Langkawi bakal berhadapan saingan calon PKR, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Zubir Ahmad daripada PAS.
 
Sementara itu, Nawawi berkata, selain memberi fokus kepada orang muda, pihaknya juga tidak melupakan golongan wanita di kawasan ini.
 
Beliau berkata, kaum wanita juga perlu diberikan peluang khususnya dalam bidang perniagaan secara atas talian bagi membantu mereka menjana pendapatan terutama melibatkan suri rumah.
 
“Selain itu, saya juga ingin menekankan supaya peserta Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) di kawasan ini dikembangkan daripada 2,000 peserta pada masa ini kepada 4,000 atau 6,000 peserta yang sekali gus memudahkan mereka menjalankan pelbagai perniagaan,” katanya.-30/4/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 409  tetamu dalam talian