28Februari2021

Agenda Daily

Berita kurang baik tentang ekonomi Malaysia

Laporan terkini oleh iCapital tentang ekonomi Malaysia: - Permintaan domestik terlalu kecil untuk mengekalkan pertumbuhan.
(itulah sebabnya mengapa kita adalah salah satu negara perdagangan terbuka yang terbesar di dunia dan kita mengeksport dalam kuantiti yang banyak)

- Hutang isi rumah berada pada tahap yang tidak mampan,
(Hutang isi rumah kita adalah pada 89% dan lebih sedikit berbanding Australia iaitu pada 126% atau Switzerland iaitu pada 120%. Tambahan lagi aset-aset isi rumah kita boleh menampung hutang isi rumah kita dengan baik, iaitu sebanyak 182.9%. Ini bermakna bahawa bagi setiap ringgit hutang isi rumah, terdapat aset sebanyak RM2.04 untuk menampung hutang itu.

- Eksport menjunam
(Ini adalah satu pembohongan. Sebenarnya, eksport Singapura yang telah menjunam.)

Jumlah dagangan Malaysia bagi tempoh Januari-September 2016 meningkat sedikit sebanyak 0.6 peratus kepada RM1.077 trilion berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun 2015.

Malaysia turut mencatatkan lebihan dagangan sebanyak RM59.77 bilion berbanding dengan  RM60.93 bilion untuk tempoh yang sama pada tahun 2015.

"Dalam tempoh itu, eksport meningkat sebanyak 0.5 peratus atau RM2.58 bilion kepada RM568.36 bilion manakala import meningkat sebanyak  0.7 peratus atau RM3.75 bilion kepada RM508.59 bilion.)

- Ringgit menjunam
(Ringgit kita telah menurun disebabkan penurunan harga minyak dan kebanyakannya berbanding dengan USD. Namun begitu, sekarang ini pada RM4.20, kita masih lebih baik daripada RM4.84 pada tahun 1998 atau RM4.48 pada awal tahun ini. Sejak tahun ini, ringgit telah menambah nilai berbanding dengan Euro dan pound UK (dengan banyak) dan kekal stabil berbanding Dolar Singapura dan Dolar Australia. Ini juga adalah sebab mengapa pelancongan keluar negara kita juga telah berkembang pada tahun 2016 berbanding 2015)

- Kedatangan pelancong menjunam
(Ini adalah tidak benar, kedatangan pelancong ke Malaysia pada tempoh Januari-Jun 2016 meningkat sebanyak 3.7%)

- Jumlah pemilikan kereta adalah salah satu yang tertinggi di dunia
(Ya. Ini bermakna rakyat Malaysia adalah dari golongan yang mampu dan mempunyai salah satu harga petrol terendah di dunia, cukai jalan yang terendah dan kos pemilikan kereta yang terendah. Apa masalah anda?)

- Pendapatan kerajaan menjunam dan minyak dan minyak sawit mentah berada dalam aliran menurun yang berpanjangan

(Ia tidak menjunam. Ia dijangkakan hanya 2% kurang daripada tahun lepas - kebanyakannya disebabkan oleh penurunan 60% dalam harga minyak. Ini juga bermakna bahawa Malaysia telah mempelbagaikan dan tidak lagi terlalu bergantung kepada pendapatan minyak yang terdiri daripada 44% hasil pendapatan pada tahun 2009 dan hanya 13% untuk tahun 2016.

- Kos sara hidup meningkat secara drastik tetapi pendapatan isi rumah kekal tidak berubah
(Sekali lagi ini adalah tidak benar. Pendapatan isi rumah terus meningkat. Pendapatan isi rumah purata meningkat sebanyak 9.6% setahun antara tahun 2012 dan 2014, data tahun 2015 masih tidak boleh didapati. Kadar pengangguran adalah rendah pada 3.5%, yang merupakan perangkaan tahap guna tenaga kerja penuh ahli ekonomi dan kita masih lagi perlu mengimport banyak buruh. Inflasi juga rendah dan telah menurun kepada bawah 2% pada tahun 2016 berbanding tahun 2015)

-iCapital memberi amaran bahawa hartanah sama ada ruamh kediaman, pusat membeli belah dan pusat komersial atau pejabat adalah BERLEBIHAN!!!
(Sebenarnya kediaman mewah, pusat membeli belah dan pusat komersil sememangnya berebihan - ini adalah kerana terdapat begitu banyak pertumbuhan sepanjang tempoh 2009-2015 walaupun Pakatan berkata Malaysia telah mati sepanjang tempoh itu.)

iCapital memberi amaran bahawa Malaysia sedang menurun dengan SANGAT PANTAS !!! Ia bertanya SAMA ADA MALAYSIA AKAN MENJADI SEPERTI ARGENTINA?

(iCapital tidak mengeluarkan amaran ini. Jika mereka ada melakukannya, sebagai sebuah syarikat pengurusan dana, mereka mungkin akan menjual semua saham mereka dan menghentikan perniagaan mereka.

- Penggunaan persendirian terancam
(Penggunaan peribadi meningkat tahun ini berbanding dengan tahun 2015 dan juga meningkat pada tahun 2015 berbanding 2014.)

Malah penggunaan peribadi meningkat lebih cepat pada tahun 2016 berbanding 2015. Pada suku kedua 2016, permintaan dalam negeri meningkat sebanyak 6.3% berbanding dengan 3.6% pada suku pertama 2015.

Data menunjukkan pertumbuhan KDNK sebanyak 4% setakat ini tahun ini dan semua penganalisis meramalkan bahawa pertumbuhan Malaysia akan menjadi lebih tinggi pada tahun 2017.

Propaganda viral melalui whatsapp seperti apa yang pembangkang sedang sebarkan inilah yang direka untuk mensabotaj ekonomi kita dan memberhentikan orang daripada berbelanja. Sesiapa yang mula-mula mencipta mesej palsu itu harus dipenjarakan kerana menjadi pengkhianat.-7/11/2016

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 366  tetamu dalam talian