16Januari2021

Agenda Daily

RENUNGAN 11 MEI…

Mungkin tidak ramai dikalangan generasi muda yang tahu pentingnya tarikh keramat 11hb Mei setiap tahun. Ia adalah tarikh penubuhan UMNO pada 11 hb Mei 1946 yang merupakan sebuah organisasi politik untuk semua Orang Melayu. Sebelum itu orang Melayu adalah berkelumpok mengikut negeri-negeri masing. Orang Melaka, Orang Selangor, Orang Perak dan sebagainya. Itu lah cara British dengan dasar “ pecah dan perintah” mereka. Tetapi setelah pihak British cuba memperkenalkan konsep Malayan Union mereka, rata-rata Orang Melayu naik marah dan mulalah timbul perasaan bersatu sebagai satu Bangsa Melayu yang kedudokan mereka amat tergugat di tanah air mereka sendiri.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh

PERISTIWA YANG HARUS JADI PEDOMAN

Pengajaran dari dua peristiwa iaitu Pemerintahan Tanah Melayu selama empat belas hari oleh Pasukan Tentera MPAJA/Parti Kominis Malaya (PKM) atau Bintang Tiga dan Peristiwa 13 Mei 1969.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh

Antara Hulu Selangor dan Kubang Pasu

Saya dan isteri saya mempunyai satu persamaan yang jarang kedapatan. Kami berdua dari daerah sempadan. Saya dari Hulu Selangor yang merupakan daerah sempadan antara Selangor , Perak dan Pahang. Sementara isteri saya pula dari Kubang Pasu iaitu daerah sempadan Kedah dengan Thailand dan juga negeri Perlis.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 307  tetamu dalam talian