24Januari2021

Agenda Daily

ikon-bad-200-latest

'Open house' untuk siapa...?

BARU: Rabu depan hari terakhir bulan Syawal.  Ini bererti berakhirlah sambutan hariraya idulfitri mengikut kelaziman. Benarkah syawal berakhir selepas 30 hari kita merayakannya?  Inilah persoalan yang menjadi bahan ketawa umum dan bahan ceramah para uztadz di forum-forum tertentu termasuk di radio

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh ROSLI ISMAIL
ikon-bad-200-latest

Kad hariraya sudah pupus di Singapura...?

BARU Sesungguhnya Allah itu maha besar lagi berkuasa. Jika tahun lalu saya terlantar di katil ketika umat Islam menyambut Ramadhan dan Idulfitri, alhamdulillah tahun ini saya diberi kesempatan untuk menunaikan solat idulfitr dan meraikan hari kebesaran itu sama seperti umat Islam yang lain.  Jika tahun lalu saya hanya menanti ketibaan saudara-mara dan rakan taulan berkunjung dan berziarah ke rumah, kali ini saya diberi kekuatan - syukur ya Allah.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh
ikon-bad-200-latest

Ramadhan... nostalgia yang tak dapat dikembalikan

Sebelum melanjutkan pengajian di Universiti Kebangsaan (UKM) pada tahun 1979, saya pernah menjadi penghantar cepat atau despacht rider di ibukota Kuala Lumpur. Daripada seorang despacth boy yang menunggang motosikal dengan kadar segera, tetapi bukan sebagai mat rempit kerana pada tahun 1977/78, budaya itu belum berkembang lagi. saya akhirnya bertukar kerja menjadi juruhias dalaman (interior designer).

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh
ikon-bad-200-latest

Cuci telur ayam...bukan telur mamak!

Dalam bulan Ramadhan ni, telur masin amat digemari sebagai pembuka selera untuk bersahur.  Saya masih ingat lagi, pada tahun-tahun 1960-an apabila bangun sahur sekitar 4.00 pagi, rebus telur masin memang sering disediakan oleh umi dan abah yang bangun sejam lebih awal untuk menyediakan hidangan.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh
ikon-bad-200-latest

Orang beli seluar sebelum hariraya... saya tempah selepas itu

Sudah lima kali Ramadhan saya menulis mengenai kenangan-kenangan lama sebagai wartawan, ahli dewan dan kini menghabiskan sisa-sisa hidup sebagai warga yang berstatus tidak ketahuan. Ini bermakna sudah banyak pengalaman sepanjang bulan puasa yang dikongsi bersama dengan pembaca.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 985  tetamu dalam talian