27Februari2021

Agenda Daily

OlaBola The Musical di Istana Budaya sehingga 11 Mac

Menjayakan babak perlawanan bola sepak untuk pementasan teater bukanlah sesuatu yang mudah, namun di OlaBola The Musical, penonton boleh menyaksikannya lengkap dengan 'teknik video ulang tayang'.

Ia tidak ubah seperti menonton perlawanan bola sepak yang ditayangkan secara langsung di televisyen, yang penonton dapat menyaksikan detik-detik gol dijaringkan dalam gerak perlahan. Bezanya semua itu berlaku di atas pentas teater yang sama.

Menurut pengarahnya Puan Sri Tiara Jacquelina, itu antara tarikan yang tidak boleh dilepaskan penonton menerusi teater muzikal adaptasi yang dipentaskan bermula 8 Feb sehingga 11 Mac ini.

Tiara berkata walaupun OlaBola The Musical itu bukan sentuhan pertamanya, misi menjadikan pentas Istana Budaya kepada 'Stadium Merdeka' merupakan cabaran terbesar lebih 200 kru produksinya sepanjang menjayakan pementasan tersebut.

"Saiz pentas Istana Budaya tidak sampai satu perempat pun berbanding saiz padang bola di stadium, pergerakan pelakon tidak boleh lari walau 1 milimeter .Sebarang kesilapan kecil boleh merubah segalanya," katanya pada majis pratonton teater tersebut.

Tiara berkata teknologi pementasan digital baharu yang digunakan seperti latar belakang visual skrin besar LED, penayangan 180 darjah, pemetaan lantai digital, visual animasi, pencahayaan canggih dan bunyi sekeliling 360 darjah turut menaikkan suasana pentas.

Tambahnya teknik-teknik pentas dan pergerakan kreatif digunakan dalam menaikkan mood penonton bagi menampilkan babak perlawanan bola sepak dari sudut berbeza.

OlaBola The Musical, mempunyai jalan cerita yang sama seperti filem, OlaBola yang pernah mencetuskan fenomena pada 2016, mengisahkan pasukan bola sepak negara, Harimau Malaya dan perjalanannya untuk layak ke Sukan Olimpik 1980.

Biarpun diterajui nama-nama baharu di pentas teater seperti Luqman Hafidz, Brian Chan, Melissa Ong dan Jian Wen namun mereka berjaya memainkan watak masing-masing dengan cemerlang.

Kredit harus diberikan kepada pelakon ledil Putra yang membawa watak Rahman, seorang pengulas sukan yang bersemangat kerana sentiasa memberi kesan di hati penonton setiap kali kemunculannya.

Penampilan pelakon komedi berpengalaman Douglas Lim juga berjaya mencuit hati penonton dengan aksi bersahajanya sebagai Uncle Wong.

Seperti filemnya, OlaBola The Musical mengekalkan mesej yang sama iaitu perpaduan, semangat setia kawan dan kerja sepasukan menerusi sukan bola sepak.-9/2/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 351  tetamu dalam talian