06Ogos2020

Agenda Daily

PH gagal tunai janji 100 hari yang ditetapkan sendiri

UMNO menyenaraikan kegagalan PH menjelang 100 hari pemerintahan di negara ini.

Setiausaha Agungnya, Tan Sri Annuar Musa berkata rakyat tidak dapat berbuat apa-apa dan hanya mampu menelan segala kesan yang dirasai.

"Ternyata mereka gagal tunaikan janji dengan ketetapan yang mereka cipta sendiri. Hanya sesuku sahaja yang separa tertunai. Itu pun dengan impak kerosakan teruk kepada ekonomi negara.

"Rakyat tidak dapat buat apa walau cukai semakin tinggi, tajaan PTPTN semakin sukar, harga barang semakin naik, tol terus terpaksa dibayar, gaji minimum RM1500 tidak terlaksana, bantuan sara hidup semakin kecil, pekerjaan semakin sukar.

"Terpaksalah telan dan berpuas hati dengan umpanan label serta kebencian kepada kerajaan lama. Selamat menyambut hari ke-100 kerajaan kakistocracy PH," tulisnya.

Menurut Annuar, senarai kerosakan dibuat PH itu akan terus bertambah susulan ahli-ahli Kabinet 'berkepala dua'.

"Semua kerosakan ini akan bertambah. Ketua kerajaan tidak dapat memilih yang terbaik kerana semua anggota Kabinet bukan saja 'berkepala dua' dengan dasar berbeza tetapi juga terpaksa korbankan kualiti kerana kuota didahulukan.

"Maka jadilah kerajaan PH ini kerajaan kakistocracy tulen. Sedikit pengharapan yang masih ada ialah kumpulan reformasi, baru mencari ruang pernah dijanjikan. Itu pun kalau tidak disegerakan besar kemungkinan pisang berbuah dua kali," katanya.

Menurut Annuar kerosakan ekonomi yang berlaku ialah kehilangan pendapatan negara melalui GST, tunggakan bayaran balik tuntutan GST membengkak, pelaburan asing menguncup, mata wang negara semakin lemah dan harga komoditi terus merundum.

"Munculnya ketagihan lama terhadap kereta nasional, Formula 1, jambatan bengkok, Ting Phek King, Daim, St Miguel dan Jepun akan menyeret kembali ke era krisis ekonomi atau matawang 90-an.

"Pasaran Saham Malaysia telah kehilangan puluhan bilion mutakhir ini. Tahap 1800 mata yang dicapai sebelum ini semakin jauh," katanya.

Katanya, sistem lain juga turut rosak termasuk Kabinet, badan kehakiman, legislatif, sosial, politik dan bahasa.-13/8/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 371  tetamu dalam talian