16Januari2021

Agenda Daily

Rizab antarabangsa Bank Negara susut 100 juta dollar

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) pada 13 Julai 2018 berjumlah AS$104.6 bilion (RM425.08 bilion), menyusut AS$100 juta (RM406.39 juta) berbanding AS$104.7 bilion (RM425.49 bilion) pada 29 Jun 2018.

Ia terus menyusut berbanding rizab antarabangsa yang direkodkan pada 14 Jun 2018

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh UTUSAN

Senarai barang dikecualikan SST masih di peringkat cadangan

Senarai barangan dikecualikan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang dimuat naik Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) termasuk "big-ticket items" iaitu barangan mahal dan mewah masih dalam peringkat cadangan.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh BERNAMA

Harga barang terus meningkat... samada SST ataupun GST

Harga barangan selepas pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) sebanyak 10 peratus bermula 1 September ini dijangka meningkat berbanding semasa pelaksa­naan cukai barang dan perkhid­matan (GST) sebanyak enam peratus sebelum

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh

Kastam nafi kereta tak kena cukai SST...

Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) menjelaskan bahawa kenderaan penumpang sememangnya dicadang dikenakan cukai jualan tetapi terdapat pihak yang telah salah tafsir senarai yang dimuat naik dalam laman web jabatan itu.

Ketua Pengarahnya, Datuk

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh

IRC beri taklimat kepada CEP mengenai cadangan pembaharuan

Jawatankuasa Pembaharuan Institusi (IRC) akan bermesyuarat dengan Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) minggu ini untuk memberi taklimat berhubung laporannya yang dikemukakan kepada majlis itu, Selasa.

IRC dalam satu kenyataan berkata laporan itu

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh BERNAMA
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 368  tetamu dalam talian