18Jun2019

SYABAS saman dan tuduh saya memalukan mereka kerana bongkar isu air Selangor

Saya telah menerima satu surat saman daripada peguam Tetuan Thomas Phillip yang mewakili Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) yang merupakan syarikat air kepunyaan Kerajaan Negeri Selangor.

Surat saman itu menyatakan bahawa saya telah memalukan SYABAS kerana saya telah menulis satu artikel pada bulan Mac 2018 yang lalu. Dalam artikel tersebut saya telah menyatakan bahawa Selangor mempunyai masalah air yang serius iaitu bekalan air yang kerap terputus dan kualiti air yang meragukan dan tercemar.

Apabila bekalan air tiada ia mengundang masalah kesihatan, dan sistem air yang tidak baik juga mengundang masalah pencemaran air. Isu-isu ini mendatangkan masalah yang serius kepada rakyat termasuk risiko masalah kesihatan yang serius. Ini adalah suatu masalah yang perlu ditegur dan diperbaiki segera oleh Kerajaan untuk mengelakkan mudarat.

Walaubagaimanapun, syarikat bekalan air Kerajaan Negeri Selangor ini iaitu SYABAS membuat keputusan untuk menyaman saya akibat teguran ini kerana mereka berasa ianya memalukan mereka.

Saya berpendapat saman ini adalah bermotifkan politik untuk menutup mulut saya daripada bersuara berkenaan isu-isu rakyat. Jika Kerajaan ditegur, mereka sepatutnya memperbaiki kesilapan mereka dan bukannya menyaman orang yang menegur kerana berasa malu. Jika mereka tidak membuat kerja sehingga menjejaskan perkhidmatan kepada rakyat, memang mereka sepatutnya berasa malu.

Kerajaan perlu terus memperbaiki perkhidmatan untuk rakyat, bukan berselindung di sebalik saman dan menutup mulut rakyat apabila mereka ditegur oleh rakyat.

Saya tidak gental dan tetap tegas dengan pendirian saya tentang apa yang saya tulis. Perjuangan ini adalah untuk kepentingan rakyat. Saya akan terus bersuara. Saya akan lawan saman ini.

ISHAM JALIL
9 Oktober 2018

P/S: Berikut dilampirkan artikel asal tersebut:

https://www.bharian.com.my/rencana/komentar/2018/03/400796/isu-air-selangor-dan-kesihatan-awam

https://www1.nst.com.my/opinion/columnists/2018/03/346772/selangor-facing-serious-public-health-issue

https://www.facebook.com/220524935369705/posts/342065903215607/

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 410  tetamu dalam talian