27November2020

Agenda Daily

Surat Musa Aman kepada Speaker DUN Sabah

Tan Sri Musa Aman mengumumkan kandungan suratnya bertarikh 30 Julai yang dialamatkan kepada Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah susulan laporan berita dalam media portal arus perdana mengenai tempoh akhir untuk beliau dan anaknya, Yamani Hafez mengangkat sumpah jawatan, masing-masing sebagai anggota Dewan Undangan Negeri Sabah dan anggota Parlimen Persekutuan.

Tengku Fuad Tengku Ahmad yang juga Peguam Utama Musa berkata anak guamnya dalam surat itu memberitahu Speaker bahawa beliau sedang menjalani siri rawatan perubatan dan ujian dan telah dimasukkan ke hospital dan oleh itu, adalah tidak selamat dan boleh menjejaskan kesihatannya jika beliau melakukan perjalanan.

Menurut Tengku Fuad, dalam surat tersebut, Musa juga memaklumkan kepada bahawa beliau sedang menunggu keputusan pelbagai ujian perubatan, diagnosis, serta prognosis masa depannya berkaitan keadaannya untuk menentukan terlebih dahulu, keperluan perubatannya dan yang kedua bila yang ia mungkin selamat untuk beliau melakukan perjalanan yang mengambil masa lama untuk kembali ke Sabah.

“Secara khusus, doktor Tan Sri harus menentukan cara terbaik untuk merancang rawatannya pada masa depan selain membuat perancangan untuk penjagaan kesihatan apabila beliau kembali ke Sabah.

“Dokumen yang menyokong keadaan perubatan serius Tan Sri telah dikemukakan kepada Speaker untuk pertimbangannya.

“Pada masa ini, Tan Sri Musa, atas nasihat doktor perubatannya, telah membayangkan bahawa beliau tidak dapat dari segi fizikal untuk melakukan perjalanan dan bahawa sebarang perjalanan boleh memudaratkan kesihatannya. Oleh itu, Tan Sri Musa telah menyatakan rasa kesal yang mendalam bahawa beliau mungkin tidak dapat secara fizikal berada di Sabah untuk upacara mengangkat sumpah jawatan di Dewan Undangan Negeri,” kata Tengku Fuad dalam satu kenyataan Khamis.

Bagaimanapun, Tengku Fuad berkata anak guamnya dalam surat itu telah memohon daripada Speaker keizinan khas dan lanjutan masa untuk mengangkat sumpah jawatan atas sebab-sebab perubatan dengan budi bicara mutlak untuk memberikannya terletak pada Speaker.

Tengku Fuad berkata dalam surat tersebut, Speaker telah dimaklumkan sepenuhnya tentang keadaan perubatan serius Tan Sri Musa.

Seterusnya, kata Tengku Fuad, Tan Sri Musa telah memberi jaminan untuk memaklumkan kepada Speaker mengenai perkembangan kesihatannya dan juga telah menawarkan untuk memberikan laporan perubatan lengkap kepada Speaker sekiranya ia memerlukan.

“Tan Sri Musa mengambil kesemapatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada mereka yang telah mendoakan supaya beliau segera sembuh. Tan Sri Musa juga memberi jaminan kepada semua bahawa beliau akan kembali tidak lama lagi dan bahawa beliau akan dan layak menduduki jawatan sebagai Ketua Menteri Sabah secara sah di sisi undang-undang,” kata Tengku Fuad.-10/8/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 429  tetamu dalam talian