12Ogos2020

Agenda Daily

Guan Eng bebas: Pencabulan undang-undang paling hebat dekad ini

3.9.2018 terjadi satu lagi sejarah hitam di negara kita setelah satu persatu kepincangan pentadbiran kerajaan Malaysia Baharu berlaku di negara ini apabila kes yang melibatkan Menteri Kewangan digugurkan oleh Pejabat Peguam Negara tanpa menyatakan mengapa kes tersebut digugurkan.

Kerajaan Pakatan Harapan (PH) hari ini hanya berkuasa kurang dari empat bulan tetapi saya tidak boleh bayangkan kerosakan yang telah dilakukan oleh kerajaan baharu ini dan saya tidak boleh bayangkan apa lagi yang akan berlaku pada hari-hari, bulan-bulan dan tahun-tahun mendatang.

Pada 3.9.2018 seluruh rakyat Malaysia disajikan dengan suatu bentuk penyalahgunaan kuasa dan pencabulan yang paling hebat dekad ini yang telah dilakukan oleh seorang Peguam Negara yang paling teruk pernah dilantik sepanjang sejarah pentadbiran negara ini.

Apabila kes yang melibatkan Menteri Kewangan Malaysia, Lim Guan Eng diumumkan telah dibebaskan tanpa perlu dipanggil semula, tiada langsung penjelasan yang diberikan mengapa kes ini tidak diteruskan. Bahkan, keadaan bertambah mencurigakan apabila pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pula mengeluarkan kenyataan mengatakan keputusan membebaskan Guan Eng merupakan keputusan pejabat Peguam Negara dan bukan SPRM.

Siapa Peguam Negara ini? Dia adalah Tommy Thomas yang merupakan peguam Guan Eng yang mewakili beliau atas kes yang sama yang telah digugurkan. Anda semua boleh melihat? *It's clearly a  miscarriage of justice*.

Hanya  di Malaysia perkara ini dibenarkan berlaku. Sekiranya insiden ini berlaku di luar Malaysia, perkara yang paling asas yang patut dilakukan oleh kedua-dua Menteri dan Peguam Negara bila berada pada kedudukan tersebut dan sesuai dengan tuntutan sumpah dan tanggungjawab jawatan mereka, mereka sudah seharusnya wajib meletak jawatan dan meminta maaf kepada rakyat negara ini.

Pada pendapat saya, sesungguhnya kita sangat bertuah kerana dapat hidup di dalam sebuah negara yang rakyatnya hidup dalam suasana yang tenang dan harmoni. Rakyat Malaysia adalah antara yang terbaik, pembangkangnya terlalu civil dan berhemah tetapi keadaan tidak selalu begini.

Jika dulu mungkin kita masih ingat pembangkang ketika itu berterusan menghasut rakyat untuk berdemonstrasi  di jalan-jalan raya sehingga menimbulkan suasana huru-hara, keselamatan rakyat terancam dan harta awam turut musnah. Siapa yang tidak tahu perhimpunan BERSIH yang tidak bersih. Bukan setakat sekali tetapi lima kali perhimpunan haram ini dilakukan.

Siapa pula tidak kenal dengan dalang-dalang di sebalik perhimpunan haram BERSIH? Pencetusnya telah diangkat sebagai ahli parlimen manakala disokong oleh ramai ahli politik yang kini ada yang telah dilantik sebagai menteri dan sebagainya.

Sudah hampir empat bulan kita tidak mendengar suara MARIA CHIN yang hebat di jalan-jalan raya. Tiada sudah suara lantang beliau mengatakan apa yang beliau lakukan adalah untuk rakyat. Suara itu kini sudah tidak ada. Kenapa beliau tiba-tiba senyap sedangkan kini banyak isu rakyat yang perlu beliau perjuangkan seperti janji-janji manifesto Pakatan Harapan yang gagal ditunaikan, kedudukan ekonomi yang jatuh merudum, kenaikan harga barang seperti bekalan makanan dan lain-lain.

Kenapa MARIA CHIN senyap? Di Parlimen pun beliau senyap. Kenapa Maria Chin tidak gerakkan BERSIH sekali lagi sekiranya benar perjuangan beliau untuk rakyat dan demi Malaysia. Jika tidak, mengakulah di depan rakyat Malaysia bahawa tujuan dan agenda beliau serta rakan-rakan beliau yang menyokong  BERSIH tidak lain tidak bukan adalah semata-mata untuk `mengkeldai' rakyat, untuk mewujudkan keadaan huru-hara, meracuni fikiran rakyat untuk membenci kerajaan pada ketika itu dan yang paling penting
dan berjaya adalah untuk mendapatkan beliau kerusi Parlimen dan  membantu rakan-rakan beliau ke Putrajaya.

Selain BERSIH, di negara ini kita juga ada Majlis Peguam yang cukup hebat satu ketika dahulu - ahli-ahli peguamnya tersohor. Majlis Peguam adalah  satu lagi contoh pengkhianatan terhadap rakyat Malaysia dan pengamal undang-undang yang telus.

Saya juga ingin bertanya di mana sudah suara Majlis Peguam pada saat satu demi satu  pencabulan dan konflik berlaku betul-betul di depan mata anda. Kalau beginilah badan guaman yang kononnya berintegriti, relevankah lagi kewujudan badan ini?  

Bagi menyelamatkan maruah badan ini bersama dengan peguam-peguam yang merupakan ahli badan ini, eloknya bubarkan sahaja Majlis Peguam ini atau bubarkan dengan tubuhkan parti politik baharu yang menyokong kerajaan secara terang-terangan kerana seluruh rakyat Malaysia mengetahui hakikat sebenar kewujudan Majlis Peguam adalah untuk memenuhi agenda politik puak-puak yang telah mencapai misi mereka dengan tertubuhnya Kerajaan Malaysia Baharu pada 10 Mei 2018.

Trend penguguran kes berlaku satu demi satu seawal pentadbiran Kerajaan Malaysia Baharu, didahului dengan kes Rafizi Ramli, R. Sivarasa, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dan kini Guan Eng. Trend ini cukup membimbangkan. Mampukah sistem perundangan negara ini berfungsi secara adil dan saksama pada landasan yang sewajarnya?

Bagaimana nasib pemimpin-pemimpin yang tidak berkiblatkan kerajaan sedia ada? Akan adilkah badan-badan penyiasat, pendakwa dan mahkamah yang bakal menentukan nasib mereka yang tidak menyokong kerajaan?

Saya tidak boleh bayangkan bagaimana keadaan kita selepas ini kalau mandat yang rakyat telah berikanpun mereka sanggup khianati. Apa lagi sistem perundangan yang seharusnya menjadi pelindung kepada rakyat dengan sanggup dicabul sesuka hati, keadaan ekonomi negara merudum sangat membimbangkan di samping polisi-polisi yang tidak membawa keuntungan kepada rakyat dan negara.

Malah, ini diburukkan lagi dengan prestasi menteri-menteri Kabinet yang dilihat tiada  seorangpun dalam pimpinan sedia ada yang benar-benar bertanggungjawab melaksanakan amanah yang diberikan walau telah empat bulan berlalu sejak mereka mentadbir negara.

Apa yang rakyat saksikan pada pimpinan kerajaan kini ada antara kalangan menteri-menteri yang sibuk membalas dendam, asyik menyalahkan kerajaan lepas dan sibuk menghapuskan segala legasi dan kebaikan yang dilakukan oleh kerajaan yang lepas kepada rakyat.

Inikah Malaysia Baharu yang kita mahukan untuk kita, anak-anak dan cucu cicit kita? Sesungguhnya kita semua sebenarnya  bimbang. Ini jelas dan perlu kita akui.

Jika dilihat di media-media sosial, ada segelintir yang melontar tuduhan dan menghina mengatakan kami pembangkang ini meroyan kerana telah hilang kuasa. Sesungguhnya kita telah kehilangan kuasa kerana rakyat mempercayai kata-kata dusta dan janji palsu mereka yang mentadbir negara kini bukan kerana mereka hebat.

Kita harus terus bersuara dan akan terus bersuara kerana bukan sahaja kita bersuara kerana sayangkan negara ini. Kita perlu terus bersuara kerana setiap kita bertanggungjawab ke atas negara ini. Bangkit Rakyat Malaysia. Bangkit untuk Malaysia dan Bangkit demi Masa depan Malaysia yang berjaya dan unggul!-5/9/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 356  tetamu dalam talian