12Ogos2020

Agenda Daily

Bayar royalti minyak bulan ini - NGO R

Kerajaan Pakatan Harapan (PH) perlu membuktikan keseriusan dalam menyelesaikan isu tuntutan royalti minyak dengan membuat pembayaran pertama pada bulan ini.

Presiden Gabungan Profesional Tuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas ke Kelantan (NGO R), Mohd. Nazri Deraman berkata, perkara itu seperti dinyatakan dalam perjanjian antara Petronas pada 9 Mei 1975 dan selaras dengan kehendak Akta Kemajuan Petroleum 1974.

“Dalam perjanjian itu, jelas dinyatakan bayaran pertama sebanyak lima peratus daripada jumlah pengeluaran perlu dilakukan pada September setiap tahun, manakala, bayaran kedua dijelaskan pada Mac tahun berikutnya.

“Kami juga menyokong penuh hasrat Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti peringkat negeri supaya bayaran pertama dapat dilakukan oleh syarikat Petronas,” katanya dalam kenyataan.

Ketika ini, Sabah dan Sarawak menerima royalti petroleum lima peratus manakala Kelantan dan Terengganu hanya menerima wang ihsan.-4/9/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 336  tetamu dalam talian