07Ogos2020

Agenda Daily

Jangan kelirukan rakyat isu subsidi air di Johor

Exco Perdagangan Antarabangsa, Pelaburan dan Utiliti, Jimmy Puah Wee Tse mengeluarkan satu kenyataan yang tidak boleh diterima sama sekali.

Bukan itu sahaja, kenyataan yang dibuat juga dapat menunjukkan kecetekan dan kedangkalan Jimmy Puah terhadap takrifan subsidi yang sebenar.

Bagaimana Jimmy Puah boleh menafsirkan bahawa air percuma itu bukan subsidi?

Sedangkan apa-apa sahaja bentuk perbelanjaan yang melibatkan penggunaan duit kerajaan untuk membiayai sesuatu dengan kaedah mengurangkan harga yang sepatutnya ditanggung oleh rakyat adalah dinamakan sebagai subsidi.

Tambahan lagi sebelum ini dalam kenyataan Menteri Besar Johor Datuk Osman Sapian sudang terang-terangan menyatakan bahawa penerima bantuan yang memperoleh bil air sebanyak RM100 hanya perlu membayar RM90 kepada Syarikat Air Johor (SAJ) Ranhill kerana RM10 lagi telah disubsidi oleh kerajaan negeri.

Jelas, kerajaan yang bertindak memberi subsidi kepada rakyat kerana kerajaan yang menangung bakinya dan bayar kepada SAJ. Jika pihak Syarikat Air Johor (SAJ) yang menanggung RM10 tersebut, itu baru dinamakan bukan subsidi.

Jadi bagaimana boleh timbul pula air percuma itu bukan subsidi?
Sepatutnya Jimmy Puah tidak boleh mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh mengelirukan rakyat.

Ini bukan sahaja boleh mengelirukan rakyat malah merupakan satu kenyataan yang bercanggah antara pihak exco dengan pemerintah negeri.

Ada baiknya mereka berbincang dahulu, bukannya bersikap semberono apabila ingin mengeluarkan apa-apa kenyataan. Apatah lagi jika ia melibatkan kebajikan dan kehidupan rakyat.-16/7/2018

Penulis merupakan Penyelidik Persatuan Pemikir Muda Johor

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 294  tetamu dalam talian