19Januari2021

Agenda Daily

Iklan keunikan pantai Terengganu hiasi teksi ‘Black Cab’ London

Jika anda berada di ibu kota London ketika ini, pastinya anda akan terserempak dengan beberapa teksi London atau ‘Black Cab’ yang merupakan lambang ikonik di sana. Lebih menarik lagi, ia di hiasi dengan stiker gambar pemandangan Pantai Penarik, Setiu, Terengganu.

Teksi tersebut jelas mempamerkan gambaran pantai yang bersih selain pemandangan laut biru yang  tenang bakal memikat hati pelancong untuk datang ke Terengganu.

Hiasan teksi itu adalah salah satu usaha kempen bergerak bagi membantu Kerajaan Negeri Terengganu mempromosi produk pelancongan negeri itu di kota London ketika menyertai Tourism Malaysia Pavilion dalam World Travel Market 2018 pada 5 hingga 7 November 2018 di ibu kota London.

Carian di Facebook pula menemui tiga keping gambar teksi itu yang dikongsikan di akaun milik Menteri Besar Terengganu Dr Ahmad Samsuri Mokhtar pada 7 Nov.

Ia memperlihatkan Setiausaha Kerajaan Terengganu Dato A. Rahman Yahya dan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat, YB Ariffin Deraman turut merakamkan gambar bersama-sama teksi London itu yang dimeriahkan dengan pemandangan menyenangkan hati di tepi Pantai Penarik.

Netizen di dalam ruangan komen entri Facebook memuji dan memberi reaksi positif terhadap Kerajaan Terengganu dalam usaha memperkenalkan Terengganu di kota London.

Kebanyakkan mereka berbangga dengan usaha ini dan memohon agar promosi sebegini harus di perluaskan lagi.

Turut memberi komen di dalam Facebook antaranya  “Sebastian Guiderti” yang mencadangkan agar Kerajaan Terengganu menggunakan selebriti seperti Mat Dan; jejaka Inggeris yang fasih berbahasa Melayu dialek Terengganu dan Lee Tuck,  pemain import pasukan Terengganu FC dari England untuk tujuan ini.

Ada juga komen seperti dari “Salleh Mohamad” yang mahu budaya negeri Terengganu turut dipamerkan di Black Cab seperti pencak silat Rebana, penyu bertelur dan tenunan batik sutera untuk menarik lebih ramai pengunjung mendekati Kuala Terengganu di samping tempat peranginan yang menjadi tumpuan masyarakat luar.

Pengguna Facebook, “Azmie Abu Bakar” juga turut mencadangkan agar laman web atau Kod QR  dipamerkan di Black Cab bagi memudahkan proses mendapatkan maklumat mengenai negeri Terengganu, bersesuaian dengan perkembangan pantas teknologi maklumat ketika ini.

Ketika ini dianggarkan, terdapat 21,000 Black Cab di London dan promosi ini pastinya menjadi satu platform yang sesuai untuk mempromosikan Terengganu. Dengan jangkaan 40.9 juta kemasukkan pelancongan ke United Kingdom pada tahun 2018 dan 39.2 juta pada tahun 2017 akan memberikan impak yang besar terhadap usaha dan kempen ini kepada Terengganu, pastinya. Kempen ini dikira tepat pada sasaran pembangunan pelancongan negeri itu.

Untuk rekod, Terengganu antara negeri yang bertuah di Malaysia tahun ini untuk terlibat dalam World Travel Market yang merupakan acara besar-besaran untuk industri pelancongan antarabangsa dimana kira-kira 50,000 pemain utama industri, menteri, wakil kerajaan dan media antarabangsa seluruh dunia menyertainya.

Justeru, usaha dan inisiatif Kerajaan Terengganu mempromosikan pelancongan melalui Teksi London akan membuka satu lembaran baharu terhadap industry pelancongan negeri itu. Ia juga bersesuaian kerana black cab merupakan salah satu pengangkutan utama pelancongan dan warga Britain di London. Ia juga sering di lihat di kawasan-kawasan tumpuan pelancongan dan lapangan terbang yang paling sibuk di dunia, Heathrow Airport.

Usaha kreatif dan pendekatan yang di ambil oleh Menteri Besar Terengganu dan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat akan membantu Terengganu dikenali, menjadi tumpuan pelancong dunia sekaligus merancakkan pembangunan ekonomi negeri itu.-13/11/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 232  tetamu dalam talian