23Januari2021

Agenda Daily

'Cash is King': Perbezaan pendapat hala tuju ekonomi

Frasa 'Cash is King' sebenarnya menggambarkan perbezaan pendapat bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad mengenai hala tuju ekonomi negara.

Najib mempersoalkan ramai yang memberi komen tidak mendapat gambaran yang tepat mengenai frasa berkenaan.

Menurutnya, beliau mengakui pernah menggunakan frasa berkenaan kepada Dr Mahathir ketika hubungan mereka baik tetapi maksud frasa itu bukan untuk memberi wang tunai, membeli sokongan atau untuk merasuah.

"Pada masa itu, Dr Mahathir tidak bersetuju tentang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), langkah rasionalisasi subsidi, gaji minima dan langkah menaikkan gaji dan bonus penjawat awam.

"Beliau percaya bahawa kos pekerja dan kos perdagangan (yang direndahkan oleh subsidi) di Malaysia patut tetap direndahkan kerana jika kos tinggi, maka pelabur-pelabur asing tidak akan melabur di Malaysia manakala pendapat saya adalah sebaliknya," katanya dalam laman Facebooknya, Selasa.

Najib percaya pelaburan-pelaburan yang memerlukan pekerja bergaji rendah akan memilih negara lain di mana gaji di sana lebih rendah dari Malaysia manakala terdapat banyak ketirisan dan penyeludupan jika subsidi diteruskan.

Jelasnya, beliau memilih untuk pelaburan-pelaburan di Malaysia bukan dibuat sekadar mereka mahu pekerja yang bergaji rendah tetapi berdasarkan teknologi tinggi, infrastruktur dan sistem percukaian yang menarik di mana pekerjaan yang diwujudkan merupakan pekerjaan mahir dan berpendapatan tinggi.

"Manakala wang yang kerajaan perolehi dari rasionalisasi subsidi dan Cukai barang dan perkhidmatan (GST) akan dipulangkan kepada rakyat dalam bentuk BR1M, gaji yang lebih tinggi dan projek-projek pembangunan infrastruktur.

"Saya nyatakan bahawa "Cash is King" kepada Dr Mahathir kerana kerajaan tidak sepatutnya menentukan untuk rakyat mendapat pertolongan dalam bentuk subsidi dan kita pulangkan "cash" dalam bentuk BR1M untuk mereka menentukan sendiri di mana mereka mahu belanjakan wang bantuan ini," katanya.

Beliau turut memberi contoh, sekiranya mereka mahu menggunakan wang itu untuk membeli petrol, maka rakyat sendiri memilih untuk mendapat subsidi petrol bukan ditentukan oleh kerajaan.

Katanya, bukan semua rakyat akan mendapat manfaat terus jika harga gula murah kerana ada yang memilih tidak mahu mengambil banyak gula dan ada juga yang tidak menerima manfaat terus melalui subsidi petrol kerana mereka tidak memiliki kereta.

"Oleh itu, kita bagi "cash" untuk rakyat sendiri memilih ke mana ianya patut dibelanjakan.

"Pendapat saya ialah gaji dan pendapatan warganegara di Malaysia terlalu rendah setelah sekian lama dan patut dinaikkan. Negara maju mana yang gaji pekerja mereka masih rendah?," katanya.-19/9/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 241  tetamu dalam talian