09Disember2018

Tindakan Selangor larang langganan Utusan, BH kebudak-budakan

Tindakan kerajaan Negeri Selangor mengeluarkan notis pemberhentian langganan akhbar Utusan Malaysia dan Berita Harian (BH) jelas memaparkan sifat tidak matang dan kebudak-budakan kepimpinan negeri itu.

Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Tan Sri Annuar Musa keputusan itu sekaligus memberi gambaran buruk terhadap pimpinan menteri besar, Datuk Seri Mohammed Azmin Ali yang terus tunduk di bawah pengaruh DAP yang anti Melayu dan anti Islam.

"(Keputusan) membuktikan betapa kerajaan pimpinan Azmin begitu tertekan dan menghadapi masalah "inferiority complex" apabila mereka seolah-olah tidak lagi punya keyakinan diri serta menaruh bimbang bahawa rakyat Selangor terutama orang Melayu dan umat Islam berubah arah.

"Mungkin kerajaan negeri bimbang orang Melayu dan umat Islam tidak lagi memberi sokongan kepada sebuah kerajaan yang ternyata di kuasai DAP serta tidak berhasrat membela kepentingan agama dan bangsa," kataya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Menurut Annuar, dua akhbar tersebut merupakan media arus perdana yang sejak sebelum merdeka lagi memperjuangkan kepentingan umat Islam dan bangsa Melayu dalam konteks negara berbilang kaum dan agama dilihat sebagai musuh kepada dasar kerajaan Selangor yang dikuasai DAP.

"Kita yakin tindakan ini tidak di restui rakyat Selangor dan ini akan meningkatkan lagi penolakan rakyat terhadap Kerajaan Pakatan Harapan pimpinan DAP.

"Kerajaan Selangor lupa bahawa di bawah rangkaian Utasan dan BH, terdapat anak Selangor yang mendapat peluang pekerjaan dan perniagaan dan mereka tidak pernah di diskriminasikan.

"Kita percaya tindakan yang sangat tidak wajar ini akan menyebabkan lebih cepat rakyat menolak pimpinan Kerajaan  Selangor yang kini kuat di kuasai DAP," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas surat daripada pejabat Setiausaha Kerajaan negeri Selangor yang mengarahkan supaya menghentikan langganan dan pengiklanan akhbar di bawah Kumpulan Utusan melalui surat hebahan bertarikh 12 Jun 2008 dan masih berkuatkuasa sehingga ke hari ini.

Pentadbiran kerajaan juga meminta jasa baik setiap jabatan, agensi dan anak syarikat kerajaan negeri supaya memberi tumpuan untuk melanggan akhbar Selangor Kini, Sinar Harian dan The Star sahaja.-10/11/2017

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 311  tetamu dalam talian