22November2014

Sedia tukar Kelantan?..Bo La Wei...kata Najib

najib-kelantan1xx
Jika sebelum ini Gelombang Merah – kebangkitan rakyat Kelantan – hanya berhimpun di negeri Cik Siti Wan Kembang  sahaja, petang Ahad, lebih 10,000 anak-anak Kelantan di perantau mencipta
gelombang sama di Stadium Putra, Bukit Jalil.

Kecil besar, tua muda – mereka berduyun-duyun ke stadium walaupun hujan renyai-renyai untuk menunjukkan semangat masing-masing kepada Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa mereka bersedia TUKAR Kelantan yang lebih 22 tahun ditadbir PAS kepada Barisan Nasional (BN).

Malah, Perdana Menteri yang teruja melihat semangat rakyat negeri Kelantan itu beberapa kali dalam ucapan di Himpunan Anok-Anok Kelate di Perantauan 2013, melaungkan pertanyaan, “sudah sedia TUUUU..” dan disambut gema “...KARR” oleh orang ramai di stadium.

Selain laungan TUKAR, Najib beberapa kali melaungkan, bo la wei bermakna sudah-sudah lah tu, merujuk kegagalan kerajaan PAS Kelantan mentadbir negeri sehingga ramai rakyatnya berhijrah.

"Saya sedih dengar setengah juta orang Kelantan terpaksa berhijrah keluar. Saya tidak mahu ada sejuta lagi orang Kelantan berhijrah keluar. Orang Kelantan ini cekap, malah ramai tokoh di negara kita
orang Kelantan,” katanya Najib sambil menyebut Panglima Angkatan Tentera Malaysia (Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin) juga orang Kelantan.

Menurut Najib, ramai tokoh-tokoh dari Kelantan yang sudah berjaya mampu bantu kerajaan memberikan perubahan kepadaKelantan jika BN diberi mandat memerintah Kelantan.

Najib yang juga Pengerusi BN berkata, beliau tidak mahu lagi melihat rakyatKelantan terpaksa berhijrah keluar dari negeri mereka demi mengecap kehidupan lebih baik, yang tidak mampu diberi kerajaan negeri
pimpinan PAS sekarang.

Turut hadir pada majlis yang disertai kira-kira 15,000 anak Kelantan itu ialah isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed;Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek; dan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Najib berkata, dalam memberi perubahan besar 'gelombang merah' kepada Kelantan, kerajaan BN berdiri teguh di atas dua prinsip penting iaitu Islam dan kemajuan.

"Kita nak Islam dan kita nak juga kemajuan. Islam ini agama kemajuan, maka prinsip inilah yang memastikan kejayaan kita memajukan Kelantan nanti. Kejayaan inilah yang akan dibawa 'gelombang merah' nanti.
"Kita tak mahu macam mana dia janji bulan, bintang, syurga dan nak pertahan Islam. Tetapi bila kalimah Allah dipersoal, di mana mereka? Sudah cukup, kita tukar, bo la wei (sudah-sudah lah tu)," katanya.

Tambahnya, Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sanggup pergi ke rumah Pengerusi DAP, Karpal Singh malah PAS sanggup melutut kepada Karpal.

Najib turut membangkitkan kisah rakyat Kelantan yang dikhianati kerajaan PAS apabila tanah di negeri itu diberikan kepada orang luar.

“Siapa yang dapat tanah?,” tanya beliau dan disambut jawapan, "DAP".

"Setiap inci tanah Kelantan akan kita perjuangkan, hak tanah Kelantan akan kita perjuangkan, 10,000 ekar tanah (yang didakwa diperoleh pemimpin DAP) ini hak rakyat Kelantan. (Kerajaan negeri Kelantan)
Dosanya tamak, tanah ini hak siapa kalau bukan rakyat Kelantan," tegasnya.

Dalam pada itu, Najib bersetuju tujuh janji besar BN kepada rakyat Kelantan yang diumumkan beliau bulan lalu di negeri itu akan dimasukkan dalam manifesto BN pada PRU 13.

"Antara (janji itu) jika kita dapat laksanakan lebih awal, kita laksanakan untuk memberi keyakinan kepada rakyat Kelantan untuk tukar (kerajaan negeri).

"Kita lakukan perubahan yang besar, bumi Kelantan ini kita jadikan gelombang merah," katanya.

Janji itu merupakan tujuh projek merangkumi pembinaan lebuh raya Kuala Krai-Kota Baharu, pembinaan stadium baru, masjid terbesar dan perumahan rakyat dengan peringkat permulaan melibatkan 3,000 unit.

Projek lain ialah mewujudkan sistem pengangkutan Rapid Kota Bharu, pembinaankampus bandar Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang boleh memuatkan 5,000 pelajar dan projek menyelesaikan masalahair.-17/2/2013- OLEH ROSLAN BIAN

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Bahasa Melayu

English

  • Domestic
  • Overseas
  • Entertaiment
  • Politics

Kami mempunyai 983  tetamu dalam talian