27November2014

PPSMI: Muhyuddin kata isu berkenaan akan dijawab satu-persatu esok...

muhyiddinxx
Segala persoalan berhubung pemansuhan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dan pelaksanaan Memartabat Bahasa Melayu dan Memperkasa Bahasa Inggeris (MBMMBI) akan terjawab esok, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bernama melaporkan, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, beliau akan membuat penjelasan terperinci bagaimana kedudukan PPSMI dan bagaimana MBMMBI akan dilaksanakan, khususnya yang berkaitan peralihan berikutan keputusan kerajaan untuk memansuhkan dasar itu.

"Kabinet pada 2009 sudah buat keputusan PPSMI tidak akan diteruskan. (Esok) kita akan jelas satu persatu 'concern' ibu bapa dan bagaimana untuk menangani masalah ini di masa hadapan," katanya selepas merasmikan majlis perjumpaan dengan Guru-Guru Bahasa Inggeris:SMR HR Group Kuala Lumpur hari ini.

Justeru katanya, beliau mahu semua polemik berhubung isu itu dihentikan kerana kementerian tidak akan tunduk lagi pada sebarang desakan daripada mana-mana pihak memandangkan keputusan pemansuhan PPSMI sudah muktamad.

Mengenai desakan beberapa pihak termasuk Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan Malaysia (Page) yang mahu kerajaan mempertimbangkan semula pelaksanaan PPSMI secara pilihan di sekolah, Muhyiddin berkata, terserah kepada rakyat untuk menilai mereka.

"Bagi kerajaan dan majoriti rakyat faham, sejak diumum pemansuhan dasar itu pada 2009 kita tidak menerima reaksi negatif, sebahagian besar terima baik termasuk apabila saya bawa perkara ini ke Parlimen untuk dibincang dan dibahaskan, semua pihak setuju termasuk pembangkang, pada waktu itulah," katanya.

Muhyiddin menegaskan, pemansuhan PPSMI tidak dilakukan secara terburu-buru atau berdasarkan politik, sebaliknya dilaksanakan berdasarkan apa yang difikirkan terbaik untuk rakyat dan negara.

"Kementerian Pelajaran mempunyai cukup data dan maklumat tentang bagaimana PPSMI dilaksana, apa 'outcome' pelaksanaannya yang kita nilai dan kemudiannya memutuskan untuk memansuhkan dasar itu," katanya.

Timbalan Perdana Menteri itu turut menyifatkan bantahan pihak-pihak berkenaan sebagai "sudah lepas tempoh" dan "ketinggalan zaman" memandangkan keputusan mengenainya telahpun dibuat sejak 2009 manakala dasar MBMMBI juga telah dilaksanakan.

Lebih penting, kata Muhyiddin, adalah soal peralihan dasar dan pelaksanaannya yang akan diumumkan esok.-3/11/2011

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Bahasa Melayu

English

  • Domestic
  • Overseas
  • Entertaiment
  • Politics

Kami mempunyai 860  tetamu dalam talian