26September2016

Malaysia berkembang sebagai pusat kewangan antarabangsa - Bloomberg

bloombergklMalaysia terus mendapat perhatian syarikat-syarikat utama dunia dengan pembukaan pejabat baru media perniagaan antarabangsa Bloomberg Kuala Lumpur hari ini.

Pejabat baru serba canggih Bloomberg bertempat di Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur(KLCC), dengan kemudahan latihan, sebuah studio penyiaran dan meluaskan ruang lantai bagi membolehkan pembesaran pada masa akan datang.

Acara perasmian dihadiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan Presiden Bloomberg, L P Dan Doctoroff, Ketua Pengarang Bloomberg Matthew Winkler, Menteri dan CEO PEMANDU, Dato Sri Idris Jala dan pegawai kanan kerajaan serta tokoh perniagaan dan kewangan.

"Berikutan Malaysia terus berkembang dan dihormati sebagai pusat serantau serta pusat kewangan antarabangsa, kami akan terus menambah sumber dalam pasaran yang sangat penting ini," kata CEO dan Presiden Bloomberg, L P Dan Doctoroff.

"Itu sebab mengapa kami memasuki Malaysia sejak 20 tahun yang lalu, dan itu sebab mengapa kami membuka kemudahan serba canggih di Kuala Lumpur hari ini.

Pejabat baru ini menyediakan ruang unik untuk kami melakukan inovasi, menyokong para pelanggan kami dan kekal di hadapan dari segi trend dan wawasan dalam ekonomi Malaysia, dengan ruang yang lebih luas untuk kami terus berkembang bersama-sama Malaysia."

Sebagai sebahagian daripada komitmen syarikat yang dipertingkat, Bloomberg akan menyediakan latihan khusus kepada 125 peserta dalam bidang seperti tukaran asing dan kewangan Islam di premis baharu itu bagi menyokong Program Memperkaya Bakat Sektor Kewangan (FSTEP).

Disokong oleh sektor perkhidmatan Kewangan Malaysia, FSTEP ialah projek dipacu industri yang melibatkan latihan intensif selama setahun dalam bidang perbankan dan insurans.
Program itu diurus oleh Institut Bank-Bank Malaysia dengan kerjasama Bank Negara Malaysia, dengan matlamat untuk menyumbang dalam pembangunan pasukan bakat bagi memenuhi keperluan industri perkhidmatan kewangan.

Pejabat baru itu dan komitmen latihan tambahan itu adalah sebahagian daripada pelaburan berterusan Bloomberg dalam pembangunan produk, liputan berita dan latihan di Malaysia, sebagai ekonomi ketiga terbesar Asean bagi mengantarabangsakan sektor kewangan.

Baru-baru ini, Bloomberg menjalin usaha sama dengan Bank Negara Malaysia, Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia dan Bursa Malaysia bagi melancarkan tiga indeks sukuk untuk Malaysia, pasaran sukuk terbesar dunia.

Sementara itu, Bloomberg News, yang diedarkan menerusi perkhidmatan Bloomberg Professional, televisyen, radio, mudah alih dan Internet serta dua majalah, Bloomberg Businessweek dan Bloomberg Markets, membuat liputan di seluruh dunia menerusi lebih daripada 2,300 profesional berita dan multimedia menerusi 146 biro di 72 buah negara.

Beribu pejabat di New York, Bloomberg mengambil lebih daripada 15,000 pekerja di 192 lokasi di seluruh dunia.-19/2/2013

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Bahasa Melayu

English

  • Domestic
  • Overseas
  • Entertaiment
  • Politics

Kami mempunyai 332  tetamu dalam talian