01November2014

Amerika, Israel biaya perang Syria...

syria
Penasihat Kanan Iran, Jeneral Yahya Rahim Safavi mendakwa, Amerika Syarikat (AS) dan Israel membiayai kos peperangan di Syria.

“AS dan Israel merupakan dalang dalam konflik perang saudara itu, penglibatan mereka turut membabitkan Jordan melalui sokongan kewangan berbilion dolar. Perkara itu turut didedahkan Qatar dan Arab Saudi,” katanya.

Menurutnya, AS dan Israel berbuat demikian kerana menyifatkan Syria adalah sekutu kuat Iran.

“Dalang ini sengaja meningkatkan tekanan untuk melemahkan rejim politik di Syria sebelum Pilihan Raya Iran bagi memberi kesan terhadap kejatuhan ekonomi dan politik negara ini,“ katanya dalam laporan dipetik Sana

Beliau berkata, AS dan beberapa negara Barat kini melancarkan satu konspirasi global untuk memusnahkan Syria dan negara Islam lain.-29/4/2013

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Bahasa Melayu

English

  • Domestic
  • Overseas
  • Entertaiment
  • Politics

Kami mempunyai 648  tetamu dalam talian