22September2014

Israel panik rahsia Mossad terbongkar

agenmossad
KEMASKINI Ketua agensi perisikan Israel panik dan cuba menyembunyikan kisah tahanan dua kerakyatan bagi menyekatnya daripada membocorkan maklumat rahsia.

Wartawan Australia, Trevor Bormann merujuk kepada ‘Banduan X’ yang dikenal pasti media sebagai ejen Mossad berketurunan Australia-Israel, Ben Zygier.

Lelaki itu meninggal dunia pada Disember 2010 ketika dalam bilik penjara Ayalon dekat Tel Aviv.

Israel berusaha keras menyembunyikannya sehingga ia dibongkar minggu ini.

Zygier dilaporkan bersedia mendedahkan maklumat mengenai operasi Mossad termasuk tindakan menyalah guna pasport Australia oleh ejennya dalam pembunuhan seorang pemimpin Hamas di Dubai tiga tahun lalu.

Bormann yang membongkar kisah itu Selasa lalu, berkata perkhidmatan risikan Israel sedar berita itu akan disiarkannya.

“Sumber beritahu saya bahawa Mossad akan cuba mengehadkan penyiaran berita itu bersama perkhidmatan keselamatan dalam negeri,” kata Bormann.

“Mereka percaya, media perdana Israel mungkin tidak mematuhi arahan mahkamah dan tugas utama bagi penapis adalah menghentikan kerja blogger yang akan memaparkan kaitan kepada cerita kami. Ia tidak berjaya,” katanya di laman web majikannya, Perbadanan Penyiaran Australia. - AFP


Agen Mossad bunuh diri dalam penjara Israel

Dia dikenali sebagai "Banduan X" tetapi jenayah yang dilakukannya masih menjadi misteri.

Berbulan lamanya lelaki itu menderita dalam sebuah penjara Israel sehinggalah dia ditemui mati, dipercayai kerana membunuh diri.

Kemudian timbul desas-desus bahawa lelaki itu warga Australia-Israel yang bekerja dengan perkhidmatan perisikan Israel, Mossad.

Misteri yang menyelubungi lelaki itu, yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga nama - Ben Zygier, Ben Alon dan Ben Allen - kini mula diketahui setelah sebuah penyiar awam Australia, Australian Broadcasting Corp (ABC), mendedahkan butiran kesnya.

Pendedahan ABC itu mengakhiri larangan menyiarkan maklumat mengenai kes tersebut yang dikenakan oleh pemerintah Israel selama lebih dua tahun dengan menggunakan undang-undang penapisan ketenteraan.

Laporan itu juga memaksa kerajaan Australia mengaku bahawa selama ini ia mengetahui tentang kes itu tetapi tidak mendedahkannya.

Sehari setelah ABC mengenal pasti "Banduan X" sebagai Zygier, anggota sebuah keluarga Yahudi di Melbourne yang berpengaruh, pemerintah Israel buat kali pertama kelmarin mengakui kewujudannya.

Kerajaan Australia pula mengakui semalam, setelah berdolak-dalik sebelum ini, bahawa ia diberitahu tentang penahanan seorang lelaki warga Australia dan Israel atas tuduhan keselamatan oleh pemerintah Israel pada Februari 2010.

Menteri Luar Australia, Bob Carr, telah memerintahkan siasatan dijalankan berhubung cara jabatannya menangani kes penahanan dan kematian Zygier, yang menyebabkan soalan memalukan diajukan mengenai kegagalan kerajaan Australia melindungi hak warganya.

Butiran yang didedahkan ABC dan pengakuan kerajaan Australia dan Israel kini menguji hubungan antara kedua-dua negara sekutu itu. - AP.

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Bahasa Melayu

English

  • Domestic
  • Overseas
  • Entertaiment
  • Politics

Kami mempunyai 875  tetamu dalam talian