09Disember2018

Perkeso naikkan kadar pencen...

Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) mengumumkan kenaikan kadar pencen di bawah Skim Insurans Bencana Pekerjaan dan Skim Keilatan mulai 1 Sept tahun ini.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Richard Riot Jaem berkata, Perkeso akan membayar pelarasan tunggakan pencen mulai 26 Dis ini dengan peruntukan sebanyak RM72.62 juta manakala penyelarasan bagi tahun hadapan ialah sebanyak RM238 juta.

"Kira-kira 328,056 penerima bakal menerima faedah itu dengan kadar minimum sebanyak RM475.00," katanya pada sidang media pada Rabu.

Bayaran tersebut akan diberikan kepada penerima faedah Hilang Upaya Kekal, Faedah Orang Tanggungan, Pencel Ilat dan Pencen Penakat.

Richard juga berkata penyelarasan kadar pencen baru oleh Perkeso itu dapat membantu meringankan bebanan penerima pencen daripada agensi tersebut.

"Dari semasa ke semasa, kajian akan dilakukan bagi memastikan penyesuaian kadar bayaran pencen dilaksanakan agar penerima faedah tersebut berada pada tahap ekonomi semasa serta dapat menampung kos sara hidup yang meningkat," ujarnya.

Perkeso yang ditubuhkan sejak 1971 kini mempunyai 6.8 juta pencarum dengan kadar caruman lebih RM3 bilion ringgit bagi tahun ini.-9/11/2017

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 355  tetamu dalam talian