20Jun2018

Ku Li sokong BN teliti kerjasama politik dengan PAS

Pemimpin veteran politik negara, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li)berkata kerjasama antara Barisan Nasional (BN) dan PAS tidak ada salahnya dilakukan bagi menghadapi pilihan raya umum Ke-14 (PRU-14) jika membawa kebaikan kepada parti.

Menurut Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, sama ada ahli kedua-dua parti boleh terima atau tidak kerjasama berkenaan seperti soal pembahagian kerusi atau calon, itu bergantung kepada pucuk kepemimpinan parti masing-masing.

“Saya rasa peringkat atasan akan meneliti perkara ini,” katanya selepas majlis perasmian Festival Belia Kelantan anjuran Majlis Belia Kelantan (MBK) di Pusat Sivik, di Gua Musang pada Selasa.

Jelas Ku Li, BN berhak menjalinkan kerja­sama dengan sesiapa sahaja termasuk PAS bagi menghadapi PRU-14, namun jika kerjasama dari aspek lain itu memerlukan kajian teliti.

“Tidak ada salahnya kalau hendak adakan kerjasama dengan PAS. Kalau kerjasama dengan parti lain pun tidak ada beza kerana ini untuk pilihanraya. Kalau itu boleh memberi manfaat kepada parti kita, apa salahnya.

“Sebagai contoh di Gua Musang, kerana adanya kerjasama tidak ada pertandingan. Tidakkah ini berfaedah kepada pihak yang terlibat? Dari sudut itu saya rasa ada keuntungan dan beri faedah, tetapi kalau sudut lain kita kena kaji,” katanya.

Tambah beliau, jika diteliti kebanyakan ucapan atau kenyataan pemimpin BN dan PAS, terdapat kecenderungan atau mirip ke arah kerjasama terutama sekali dalam bidang agama.

Menurutnya, terdapat sesetengah dasar kerajaan disokong oleh PAS dan tiada salahnya diwujudkan kerjasama di medan politik seperti pilihanraya kerana itu tidak merugikan BN dan PAS.-17/5/2017

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 733  tetamu dalam talian