17Januari2019

Pendirian PPMM berkaitan cadangan Ambiga dilantik Peguam Negara

Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia (PPMM) melihat cadangan bahawa Badan Peguam Malaysia mencadangkan Ambiga Sreenevasan sebagai Peguam Negara yang seterusnya, seperti yang dilaporkan dalam media tempatan hari ini, sebagai sesuatu yang sangat membimbangkan.
 
2. Sekiranya laporan itu, seperti yang dilaporkan dalam beberapa media adalah betul, kami berpendapat bahawa ia adalah penghakiman yang kurang baik oleh Badan Peguam Malaysia dalam mencadangkan nama individu tertentu untuk jawatan Peguam Negara, dan akan menjadi contoh yang tidak baik untuk diikuti. Lebih-lebih lagi apabila orang yang dinamakan itu adalah bekas Presiden Badan Peguam Malaysia.
 
3. Kami juga percaya bahawa ahli Majlis Peguam tidak dirujuk apabila Presiden mengeluarkan kenyataan itu.
 
4. Pengumuman sepihak oleh Presiden Badan Peguam Malaysia itu tidak sepatutnya dilakukan, dan tidak sepatutnya menghalang pilihan di mana Perdana Menteri menasihati Yang Di Pertuan Agong untuk melantik Peguam Negara menurut Artikel 145(1) Perlembagaan Persekutuan.
 
5. Perkara 145(1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa Yang Di Pertuan Agong, atas nasihat Perdana Menteri, akan melantik seseorang yang layak untuk menjadi hakim Mahkamah Persekutuan untuk menjadi Peguam Negara untuk Persekutuan ini.
 
6. Adakah Badan Peguam Malaysia cuba menamakan orangnya sendiri sebagai Peguam Negara? Ini mungkin memberi gambaran bahawa Peguam Negara berhutang budi dengan Badan Peguam Malaysia. Tambahan pula, ia akan menentang prinsip-prinsip keberkecualian dan kesaksamaan yang disokong oleh Badan Peguam Malaysia.
 
7. Oleh kerana kami menghormati kelayakan Ambiga Sreenevasan, kami percaya bahawa Badan Peguam Malaysia menghantar isyarat yang salah kepada orang ramai dengan mencadangkannya sebagai Peguam Negara, yang kami dengan tegas menentangnya.
 
8. Badan Peguam Malaysia tidak mempunyai lokus untuk menamakan mana-mana individu sebagai Peguam Negara yang seterusnya. Lebih baik sekiranya Badan Peguam Malaysia mencadangkan kriteria yang perlu dipenuhi oleh seseorang untuk layak dilantik sebagai Peguam Negara, tanpa menyebut nama.
 
9. PPMM berpendapat bahawa tidak ada badan profesional atau individu yang patut membuat pendirian untuk mencadangkan nama sebagai Peguam Besar. Biar pilihan dibuat oleh Perdana Menteri, yang kemudiannya akan menasihati Yang Di Pertuan Agong mengikut peruntukan yang ditetapkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Dato' Haji Zainul Rijal Abu Bakar
Presiden
Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 512  tetamu dalam talian