22April2018

Othman Wok, dari generasi pertama pemimpin Singapura meninggal

Othman Wok, bekas anggota Kabinet dan seorang daripada pendukung awal dasar pelbagai kaum di Singapura, meninggal dunia hari ini pada usia 92 tahun, demikian diumumkan Parti Tindakan Rakyat (PAP).
 
PAP, dalam catatan di akaun Facebooknya berkata Perdana Menteri Lee Hsien Loong menyanjungi Othman sebagai "seorang dari pasukan pemimpin pengasas pelbagai kaum yang membina Singapura .
 
Ia menyatakan Othman adalah sebahagian daripada anggota utama Kabinet pertama Singapura yang dibentuk oleh mendiang Lee Kuan Yew.
 
Beliau berkhidmat sebagai Menteri Kebudayaan dan Hal Ehwal Sosial antara 1963 dan 1977.
 
Sementara itu, Pejabat Perdana Menteri (PMO) Singapura berkata Perdana Menteri dan anggota Kabinetnya sedih mendapat berita tentang pemergiaan Othman dan menyampaikan ucapan setinggi takziah kepada keluarganya.
 
Dalam kenyataan yang dicatatkan di laman webnya, PMO berkata Othman meninggal di Singapore General Hospital pada 12.21 tengah hari ini.
 
Othman adalah seorang daripada yang menandatangani Perjanjian Perpisahan dan bapa pengasas Singapura. Beliau adalah anggota utama Kabinet Encik Lee Kuan Yew, ketika tempoh kritikal semasa Singapura berada dalam Malaysia, dan kemudian berpisah dari Malaysia untuk menjadi sebuah republik merdeka.
 
"Beliau menyokong Encik Lee dalam memperjuangkan dasar pelbagai kaum dan agama di Singapura, dan menjadi seorang daripada rakan paling rapat Encik Lee, kata kenyataan itu.
 
PMO berkata Kerajaan Singapura akan memberi penghormatan kepada Allahyarham dengan membawa jenazahnya di atas Pedati Meriam untuk perjalanan terakhirnya dari Masjid Sultan ke Pusara Abadi di Tanah Perkuburan Islam Choa Chu Kang esok.- 17/4/2017 dari Massita Ahmad,Bernama
 
 
PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Bahasa Melayu

English

  • Domestic
  • Overseas
  • Entertaiment
  • Politics

Kami mempunyai 383  tetamu dalam talian