19Ogos2018

KDNK Malaysia berkembang 5.8 peratus, mengatasi ramalan

Ekonomi Malaysia melonjak 5.8 peratus pada suku kedua berbanding tahun sebelumnya, iaitu kadar terpantas dalam tempoh lebih daripada dua tahun dan bertentangan dengan jangkaan sedikit kelembapan, menurut data yang ditunjukkan bank negara hari ini.

Pengukuhan yang berterusan dalam permintaan domestik dan eksport yang kukuh merupakan pemacu pertumbuhan utama dalam suku itu, kata Bank Negara Malaysia (BNM) dalam satu sidang akhbar.

Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters menjangkakan pertumbuhan untuk menjadi sedikit lembab kepada 5.4 peratus pada April-Jun daripada 5.6 peratus pada suku pertama.

Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan ramalan pertumbuhan KDNK tahun penuh 2017 kepada lebih 4.8 peratus. Ramalan terakhir pada bulan Mac meramalkan pertumbuhan antara 4.3 sehingga 4.8 peratus. -18/8/2017

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 551  tetamu dalam talian