28Mei2018

Jangan pinggirkan golongan profesional muda Melayu

azli-2Hasil perjuangan UMNO terhadap pendidikan negara telah memberi kesan terhadap pencapaian anak-anak Melayu hingga melahirkan ramai golongan profesional.

Golongan yang ditakrifkan sebagai menengah dan cerdik pandai ini terutama dikalangan anak muda Melayu telah melata di bumi Malaysia malah ada yang berada di luar negara untuk mencari rezeki.

Ramai diantara mereka beranggapan bahawa taraf profesional yang dimiliki hanya untuk diri sendiri sahaja tanpa menyedari bahawa mereka boleh berperanan lebih dari itu.

Ekoran dari terlalu banyak birokrasi dan yang lebih teruk lagi 'takut pada bayang-bayang' sendiri pemimpin di peringkat bahagian serta cawangan dalam parti UMNO maka golongan ini tersekat akibat disekat untuk berada dalam parti itu malah untuk menjadi ahli pun tidak dilayan.

Nor Azli Ahamed, 39 selaku Presiden Peneraju Profesional Kelantan (KEL PRO) meluahkan pandangannya serta meminta Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO Datuk Seri Najib Tun Razak agar memberi peluang serta ruang pada golongan tersebut untuk sama-sama menabur bakti.

Agendadaily menyingkap rasa hati profesional muda tentang kehendak mereka dalam membina negara bangsa dan politik tanahair.

Semasa ditemui di Kota Bharu Ahad, beliau memberitahu golongan profesional sebenarnya mahu turut serta menjadi penyumbang kearah memajukan negara.

Mereka mahu sebuah negara yang progresif, berdaya saing dari segala aspek disamping memberi keseimbangan pada kehidupan rakyat serta memenuhi keperluan masyarakat.

Lebih penting adalah kepimpinan mesti lebih sensitif pada kehendak rakyat kerana keperluan rakyat bukan sahaja dari bentuk material tetapi juga dalam bentuk rohani iaitu keagamaannya dan rasa hati rakyat mesti dalam keadaan selamat dan sejahtera.

Menyentuh senario politik semasa, beliau berpandangan perlu diterima hakikat bahawa orang Melayu memerlukan jaminan masa depan kerana orang Melayu kini terancam disebabkan perpecahan sesama Melayu.

“Saya rasa ramai orang Melayu kita kini cukup rimas dengan isu perpecahan sesama sendiri.
 
Kerana berlainan idealogi politik ada yang tidak bertegur sapa sampai peringkat kematian pun tidak datang menziarah sekalipun ada ikatan persaudaraan. Itu sebenarnya tidak betul, tidak ada perpaduan dari segi kerohanian,” katanya juga merujuk pada perbuatan sembahyang dua imam di beberapa masjid.

Beliau mahu kepimpinan atasan agar tidak mementingkan politik keperibadian tetapi lebih melihat pada ancaman pihak-pihak tertentu pada banyak perkara yang melibatkan akidah dan masa depan orang Melayu.

Katanya, “kita hendaklah kearah politik bermasyarakat dengan kepentingan diri diketepikan kerana keadaan sekarang amat menyedihkan, kita mahu kepimpinan diperingkat bahagian, negeri dan pusat lebih sensitif dan menitikberatkan keperluan rakyat itu sendiri.”

azli-4Menurutnya, kena terima hakikat politik dalam kehidupan adalah saling bergantungan, orang politik memerlukan rakyat dan rakyat memerlukan orang politik untuk mempertahankan hak-hak mereka.

“Kita lihat orang Melayu memerlukan kekuatan politik untuk menjamin masa depan orang Melayu dan bila disebut tentang orang Melayu ianya melibatkan perkara asas iaitu orang Melayu adalah orang Islam, ianya berkaitan. jika runtuh dan robohnya benteng Melayu maka saya percaya dari segi Islamnya akan terancam,” katanya.

Ditanya tentang golongan profesional Melayu muda terhadap keperluan mereka memikirkan soal politik sedangkan boleh hidup senang lenang, kaya raya, Azli menjawab pendek, “kesedaran dan tanggungjawab terhadap agama, bangsa dan negara.”

Mengulas lanjut, beliau menganggap dahulunya ramai orang profesional melihat politik adalah satu bidang yang asing bagi mereka dan tidak berapa berminat dengan politik malah lebih individualistik.

Tapi kini melihat pada perkembangan dan isu-isu semasa, sebagai orang profesional sudah ada kesedaran untuk terlibat bagi membimbing dan memberi kesedaran pada masyarakat, ianya bukan sekadar melibatkan masa depan rakyat pelbagai lapisan sahaja malah golongan profesional juga.

Pandangan beliau lagi, penglibatan golongan profesional juga adalah untuk memberi keseimbangan dengan apa yang diperlukan oleh masyarakat kerana mereka sering berdepan dengan masyarakat dalam kehidupan seharian. Ianya boleh memberi impak besar serta boleh memberi teguran kepada kepimpinan.

“Saya mengharapkan pandangan profesional ini boleh dinilai dan dijadikan asas untuk menentukan halatuju atau dasar negara ini,” tambahnya.

Ditanya samada golongan profesional muda Melayu kini dilihat seperti terpinggir dan terabai dalam arus perdana negara, beliau mengakui ada rasa begitu.

Bagaimanapun beliau sebagai pemimpin profesional muda di negeri Kelantan merasakan ada pandangan yang diterima dan ada yang tidak tetapi lebih merasakan terpinggir daripada arus politik negara sebenarnya.

Kadang-kadang idea-idea yang kita lontarkan walaupun nampak menjurus pada profesional sebenar tetapi ianya melibatkan rantaian kepada seluruh masyarakat.

Contohnya. dari segi pembangunan negara, ianya memerlukan pandangan golongan profesional konsultan dan sebagainya.
 
Tetapi, ada sesetengah pandangan itu berasaskan ilmu profesional namun diketepikan oleh kepimpinan politik namun ianya tidak semua.

azli-3Menyentuh keperluan golongan profesional diberi tempat dalam arena politik terutama UMNO, Azli berkata, “sebenarnya tidak semua golongan profesional berminat dibidang politik tetapi dalam masa yang sama ada juga sesetengah mempunyai kesedaran kepentingan politik dalam kehidupan mereka serta merasakan sudah tiba masanya mereka mesti diberi peluang yang adil untuk bergiat menyumbang pandangan dan jasa mereka dalam bidang politik.”

Azli yang juga peguam merasakan penting golongan profesional memberi idea yang bernas terutama sekali dari aspek pembangunan negara atau perundangan dan agama. Sebagai golongan berpendidikan, mereka seharusnya ikhlas memberi kritikan membina kearah kebaikan masyarakat dan negara.

Mengenai harapan KEL PRO pada pucuk pimpinan negara, Azli mahu golongan profesional muda Melayu diberi peluang untuk berganding bahu dengan kepimpinan negara bagi membina pembangunan negara.

Pandangan kita hendaklah dinilai dan seboleh-bolehnya diambilkira secara serius bukan setakat hanya untuk mengambil hati kita sebagai pengundi sahaja.

Kalau boleh diberi peluang pada profesional Melayu muda untuk menjadi pelapis-pelapis pemimpin.

Beliau seterusnya memuji langkah transformasi yang dilaksanakan pucuk pimpinan kerana banyak memberi kebaikan pada rakyat seperti BR1M, baucer buku, bantuan RM100 pada pelajar dan lain-lain malah ianya satu program yang amat komprehensif serta menyeluruh.

“Dari segi dasar hasrat PM untuk menjadikan sebuah negara yang berpotensi tinggi, maju, berdaya saing, berpendapatan tinggi dan sebagainya sungguh dihargai, usaha ini mesti disokong dan saya percaya golongan profesional serta mereka yang bersikap nuteral melihat kesungguhan ini sebagai satu usaha ikhlas untuk membangunkan negara dan membela rakyat”

“Kita lihat dari segi ETP banyak memberi kebaikan dan Bajet 2013 adalah bajet yang seimbang, menyeluruh serta memberi kesan pada masyarakat bawahan malah pada golongan profesional muda,” tambahnya.

Dalam suasana bahang menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13, beliau juga mengulas bahawa perkembangan isu-isu semasa terutama di Kelantan amat sesuai sekali ianya dipercepatkan.

Menurutnya, isu-isu akidah dan sensitiviti kaum, orang Melayu harus sedar. Inilah masa terbaik sebenarnya selepas Muktamar PAS yang tidak banyak menyentuh soal pembangunan negara, kepentingan orang Melayu, mempertahankan agama Islam sebaliknya banyak memburukkan umat Islam, isu hudud sendiri tidak disentuh oleh Haji Hadi. Pemuda PAS sendiri banyak mempertikai dasar PAS yang dilihat lebih memihak pada isu remeh dan tidak relevan dengan perjuangan PAS serta isu yang tidak membawa kebaikan pada agama Islam.

Beliau juga berharap selain daripada pembangunan negara, isu-isu akidah dan mempertahankan hak orang Melayu inilah yang mesti terus diperjuangkan dan akan sentiasa diperjuangkan oleh UMNO.

“Kita amat mengharapkan pada Persidangan Agung UMNO akan datang isu-isu ini terutama sekali isu bangsa Melayu sebagai umat Islam diketengahkan dan dijelaskan pada masyarakat sebab ini melibatkan hak kita sebagai orang Islam dan Melayu,” ujar Azli.-20/11/2012 OLEH LUKMAN ABDULLAH

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 693  tetamu dalam talian