15Disember2018

Tengku Adnan bidas MP Cheras kelirukan rakyat isu jualan tanah di KL

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor membidas tindakan tidak bertanggungjawab Anggota Parlimen Cheras Tan Kok Wai yang cuba menggelirukan rakyat dalam isu jualan tanah dan pembangunan rumah mampu milik di kawasan Kuala Lumpur.

Beliau berkata daripada jumlah tanah yang dijual, sebanyak 43 telah ditandatangani dengan 28 bidang tanah daripadanya adalah untuk pembangunan Rumah Wilayah Persekutuan (Rumawip) dan selebihnya bagi pembangunan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) dan Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA).

"Kawasan-kawasan yang dijual untuk pembangunan ini melibatkan rizab pusat penjaja yang tidak berdaya saing, penempatan setinggan, kawasan lapang perumahan awam, rizab kawasan lapang dan kuarters kakitangan, "katanya dalam kenyataan Khamis.

Tengku Adnan berkata jumlah Rumawip yang dibangunkan kini adalah melebihi 50,000 unit.

Tan baru-baru ini dilaporkan mendakwa DBKL menjual 45 bidang tanah tanpa tender terbuka sejak Tengku Adnan menjadi Menteri Wilayah Persekutuan.

Tengku Adnan berkata harga jualan perumahan yang ditawarkan adalah berdasarkan harga semasa dan ada yang diberi diskaun melalui konsep subsidi silang, dengan pemaju kemudian terpaksa menjual rumah dengan harga RM42,000, RM188,000, RM198,000 dan RM230,000.

"Nilai tersebut memberi keuntungan kepada rakyat selaku pembeli yang dapat menikmati harga rumah lebih murah daripada nilai pasaran sebenar, " katanya.

Beliau berkata Tan sepatutnya menghargai usaha kerajaan yang sentiasa berusaha memastikan golongan bandar yang kurang berkemampuan memiliki kediaman sendiri.

Sekiranya Tan berpendapat penjualan tanah berkenaan dilaksanakan atas kepentingan peribadi atau atas rasuah, Tengku Adnan mencabar anggota parlimen itu membuat tuduhan terbabit secara jelas agar beliau dapat mengambil tindakan undang-undang atau Tan melaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berkaitan salah guna kuasa.- 14/12/2017

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 374  tetamu dalam talian