17Januari2019

JAIS halang isu politik disampaikan dalam masjid

Semua masjid dan surau di Selangor diarahkan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) agar tidak menyentuh isu-isu sensitif politik dan menyinggung mana-mana pihak.

Pengarahnya, Datuk Haris Kasim yang turut mengingatkan agar aktiviti tazkirah yang diadakan sepanjang bulan Ramadan itu tidak dijadikan ceramah politik sebagai topik.

“Semua aktiviti tazkirah hendaklah dibuat selepas selesai solat tawarih dan witir. Tazkirah pula tidak disampaikan dalam tempoh yang lama melebihi 20 minit,” katanya pada akhbar tempatan.

Beliau berharap medium tazkirah yang digunakan akan dapat menambah pengetahuan berkenaan agama selain mengeratkan lagi perpaduan di kalangan umat Islam.

Tambahnya lagi, JAIS memutuskan semua masjid dan surau di Selangor elakkan melantik imam-imam dari luar negara sebaliknya melantik pelajar-pelajar atau lulusan tahfiz dari dalam negara sebagai imam solat terawih.

Dalam perkembangan lain, pemberian insentif sebanyak RM1.6 juta daripada kerajaan negeri untuk program menyemarakkan masjid serta surau di negeri ini sepanjang bulan Ramadan akan diberikan.

Usaha itu turut dikembangkan lagi dengan tambahan RM2 juta sumbangan daripada Lembaga Zakat Selangor (LZS) bagi membiayai lantikan 1,000 imam tahfiz.

Mereka akan bertugas semasa solat sunat terawih di 1,000 buah surau terpilih di seluruh Selangor.-16/5/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 295  tetamu dalam talian