22Februari2018

Golongan miskin bandar akan dapat bantuan makanan - TPM

Kerajaan bercadang melaksanakan program bantuan makanan kepada golongan miskin bandar melibatkan pelbagai kementerian melalui pendekatan Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) dan menyediakan makanan sejuk beku untuk golongan miskin tegar bandar.

Ia antara cadangan dikemukakan pada Mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi Menangani Kemiskinan Bandar yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini bagi mencari kaedah terbaik menangani isu itu secara bersepadu.

Mesyuarat itu membincangkan beberapa kertas pembentangan dan kertas makluman dari kementerian dan agensi kerajaan mengenai kos sara hidup rakyat khususnya berkaitan isu kemiskinan bandar.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dalam kenyataan yang diedarkan sempena mesyuarat itu berkata program bantuan makanan itu melibatkan kerjasama dengan syarikat pasar raya besar dalam menyediakan bekalan makanan sejuk beku kepada golongan miskin tegar bandar.

Menurut kementerian itu, program makanan bermasak pada harga berpatutan untuk pelajar pula akan dilaksanakan di institusi pengajian tinggi awam dan swasta khususnya di bandar besar.

“Pelaksanaan program ini turut melibatkan bekas pelajar sebagai operator dan petugas,” kata kementerian itu.

Sebuah jawatankuasa akan ditubuhkan bagi mengkaji kos pengeluaran dan kos di sepanjang rantaian pengedaran bagi mengelak peluang manipulasi harga oleh pihak ke-3.

Kerajaan juga akan melaksanakan kajian pengumpulan maklumat keperluan bekalan rumah melalui data bilangan pemilikan dan penyewaan rumah bagi memudahkan kerajaan mengenal pasti keperluan rumah dan trend harga rumah berdasarkan lokasi tertentu, kata kementerian itu.

“Kerajaan bercadang memberi insentif kepada pemaju yang membina rumah mampu milik, selain menggalakkan penggunaan material menggunakan teknologi terkini bagi mengurangkan kos pembinaan seperti Sistem Binaan Berindustri (IBS) yang lebih menjimatkan,” kata kenyataan itu.

Kenyataan kementerian itu menyebut kerajaan akan bekerjasama dengan syarikat korporat dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk menyalurkan bantuan kepada Tabung Bantuan Khas Persekutuan yang akan digunakan bagi membantu program kebajikan rakyat.

Antara menteri yang terlibat dalam mesyuarat hari ini ialah Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainuddin, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam, Menteri Kerja Raya Datuk Fadillah Yusof dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim.-18/5/2017

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Bahasa Melayu

English

  • Domestic
  • Overseas
  • Entertaiment
  • Politics

Kami mempunyai 663  tetamu dalam talian