22Julai2018

Pesta arak bukan budaya Malaysia - Nazri

Penganjurkan pesta arak tidak pernah menjadi budaya Malaysia dan tidak sekali-kali menjadi sebahagian daripada budaya kebangsaan, kata Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Nazri Aziz.

Beliau berkata, Dasar Kebudayaan Kebangsaan yang digubal pada 1971 menggariskan antara lain kebudayaan kebangsaan mesti berasaskan budaya penduduk pribumi rantau ini dan Islam sebagai komponen penting dalam penggubalan dasar itu.

“Tolong faham, jangan fikir kami mengharamkan semua ini kerana kami adalah negara Islam, tetapi ia bukan budaya kami, sama ada kami orang Melayu, Cina, India, Kadazan atau Iban untuk mengadakan pesta arak besar-besaran,” katanya pada Siri Kuliah Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR) Khamis.

Nazri berkata, keadaan berbeza di Jerman atau Bavaria kerana kedua-dua negara tersebut adalah negara yang penduduknya minum arak dan juga negara pengeluar arak.

“Mereka boleh mengadakan ‘Octoberfest’ kerana mahu mempromosikan arak keluaran mereka, mereka adalah negara yang penduduknya minum arak dan negara pengeluar arak, tetapi di negara ini, kita tidak mengeluarkan arak,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan pengharaman pesta itu tidak bermakna minum arak tidak dibenarkan sama sekali di negara ini.

“Mereka boleh minum arak di pub kerana boleh mengawal orang ramai sekiranya seseorang terangsang dan mabuk, tetapi untuk menganjurkan pesta itu yang kita tidak dapat mengawal orang ramai, mungkin akan berlaku pergaduhan, sesetengah pengunjung mabuk dan tidak tahu apa yang mereka katakan.”-13/10/2017

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 688  tetamu dalam talian