10Disember2018

Selepas cuma sehari berkuatkuasa sistem IMAMS untuk visa umrah dibatalkan...

Jarang berlaku begini.Cuma sehari sahaja peraturan Sistem Pemantauan Manasik Bersepadu (IMAMS) yang dilaksana oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan bagi menutup ruang penipuan pakej umrah di negara ini berkuatkuasa.

Gara-gara bantahan dan maklumbalas negatif yang diterima pihak kementerian pada Sabtu telah membatalkan penguatkuasaaan IMAMS  yang bermula semalam Jumaat.

Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Mas Ermieyati Samsudin memaklumkan hal itu menerusi kenyataan ringkas di laman sosialnya.

Semalam ketika lancar IMANS beliau berkata ia merupakan akses rasmi tunggal permohonan visa umrah untuk diproses Kedutaan Arab Saudi di Malaysia, bertujuan menutup ruang penipuan pakej umrah di negara ini.

Katanya kesemua 65 agensi pelancongan berstatus muassasah di negara ini yang mempunyai Lesen Khas Umrah (LKU) diwajibkan menggunakan IMAMS bagi permohonan visa umrah, berkuat kuasa Jumaat.

Statistik kementerian menunjukkan terdapat 75 kes penipuan pakej umrah pada tahun ini hingga Oktober lepas, manakala statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam tempoh sama pula mencatatkan kerugian akibat penipuan itu berjumlah RM1.4 juta.

Sementara itu Ketua Setiausahanya, Datuk Rashidi Hasbullah dilaporkan berkata, penangguhan itu dibuat berikutan maklum balas orang ramai serta pengendali pakej umrah berhubung sistem tersebut.

Katanya, kementerian akan mengkaji semula mekanisme bagi memantau dan mengawal syarikat pelancongan serta pengendali umrah daripada menipu para jemaah.

"Sistem IMAMS ini bagus tetapi aspek-aspek kos terlibat perlu diperhalusi kerana kita rasa ia terlampau mahal dan sebagai kita sebagai pihak yang prihatin tidak mahu rakyat terbeban," katanya.

 Antara yang membantah perlaksanaan IMAMS ialah Pemuda UMNO.

Exco Pemuda, Nazir Hussin Akhtar Hussin berkata, pergerakan itu memahami keputusan kerajaan untuk mengatasi masalah penipuan umrah yang semakin berleluasa tetapi IMAMS bukan kaedah yang terbaik.

Beliau berkata, IMAMS bukan percuma malah mengenakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) RM5.10 selain bayaran tambahan RM45 untuk sistem dan pengurusan serta RM40 (insurans) kepada setiap umat Islam yang hendak mengerjakan umrah.

Ditanya tentang langkah seterusnya, Rashidi berkata, kementerian akan mengadakan mesyuarat bersama pengendali pakej umrah serta pihak-pihak berkepentingan berhubung perlaksanaan sistem tersebut.- 16/12/2017

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 389  tetamu dalam talian