25Mei2018

Gara-gara masalah keselamatan cuma 25 sukarelawan flotila dibenar ke kem pelarian Rohingya

KEMASKINI : Bagi sebahagian besar sukarelawan misi Flotila ke Myanmar memang agak mengecewakan kerana mereka tidak dapat turut serta agih bantuan di kem pelarian Rohingya di selatan Bangladesh.
 
Apa nak buat kerana masalah keselamatan cuma 25 dari 182 sukarelawan sahaja yang dibenarkan oleh pihak berkuasa Bangladesh pergi kem pelarian.
 
Ketua Misi Kemanusiaan Datuk Seri Azeez Abdul Rahim berkata pihak berkuasa Bangladesh bimbang tidak dapat mengawal keadaan sekiranya kesemua 182 sukarelawan turun ke kem pelarian.

"Keselamatan tidak terjamin kerana mereka pernah jumpa senjata api di kem pelarian itu, sebab itu hanya 25 orang dibenarkan turun dan kita akur.

"Kerajaan Bangladesh syorkan kita datang balik dalam masa 15 hari jika ingin lihat proses pengagihan bekalan makanan yang dihantar," katanya.

 
Sebelum itu Azeez telah cuba sedaya upaya menerusi rundingan dengan pihak berkuasa Bangladesh untuk membolehkan semua sukarelawan dapat pergi ke kem pelarian yang terletak tidak jauh dari Cox Bazar.
 
Rombongan 25 sukarelawan telah bertolak menaiki bas dari Chittagong ke Cox Bazar.
 
Di pelabuhan Chittagong Azeez telah menyerahkan 2,000 tan bekalan makanan kepada Persatuan Bulan Sabit Merah Bangladesh dan Pertubuhan Antarabangsa bagi Migran (IOM).
 
 Penyerahan secara simbolik itu dilakukan Abdul Azeez kepada wakil Kementerian Luar Bangladesh Khurshed Alam.
 
Persatuan Bulan Sabit Merah Bangladesh dan IOM akan menguruskan proses penghantaran bekalan ke tiga kem di Kutupalong dan Teknaf.
"Pihak IOM akan meneliti dan membuat pemeriksaan sebelum membuat penyerahan di kem pelarian dalam tempoh seminggu lagi," katanya.- 14/2/2017- DARI MOHAMED HIEKAL DI CHITTAGONG
 
 
 
Kapal flotila sudah berlabuh Chittagong...
 
 
Di pelabuhan Yangon Khamis lalu adalah fasa pertama misi Flotila ke Myanmar hantar bantuan kepada etnik Rohingya...tengahari Selasa kapal Nautical Aliya berlabuh di pelabuhan Chittagong untuk fasa kedua misi kemanusiaan itu.
 
Kapal berkenaan asalnya diminta berlabuh di Cox Bazar sejurus masuk ke perairan Bangladesh pagi semalam.Namun pihak berkuasa Bangladesh ubah keputusan minta kapal terus berlayar ke Chittagong.
 
Sejak bertolak dari Pelabuhan Kelang misi itu kini sudah masuk hari ke 12 dengan membawa pelbagai bantuan termasuk makanan dan ubatan.
 
Nautical Aliya tiba di pelabuhan Chittagong jam 12.30  tengahari dengan diiringi dua bot pengawal pantai Bangladesh serta kapal Tentera Laut Bangladesh.
 
Ketua misi kemanusiaan Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berterima kasih kepada kerajaan Bangladesh kerana membantu menyediakan laluan khas ke pelabuhan.
 
"Memang pelabuhan ini sibuk dan harapnya semua urusan dipermudahkan," katanya.
 
Dalam pada itu, beliau berkata setakat ini hanya 25 sukarelawan dibenarkan turun ke darat untuk pergi ke kem pelarian Rohingya di Bangladesh.

 
"Kami akan adakan perbincangan dan rundingan bagi membolehkan semua sukarelawan turun membantu di kem pelarian Rohingya," katanya.

Misi itu yang dikenali sebagai Food Flotilla for Myanmar anjuran Kelab Putra 1Malaysia dan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia disertai 182 sukarelawan merangkumi wakil pertubuhan bukan kerajaan dari Malaysia dan negara luar, pasukan perubatan, tenaga pengajar dan pengamal media.- 14/2/2017 - DARI MOHAMED HIEKAL DIATAS KAPAL NAUTICAL ALIYA DI CHITTAGONG,BANGLADESH
PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 1008  tetamu dalam talian