17Februari2019

Debat Presiden UMNO di Astro Awani 9.30 malam 29 Jun

Semuanya sudah set untuk debat calon jawatan Presiden UMNO.Ia akan disiar menerusi saluran Astro Awani pada jam 9.30 malam 29 Jun ini.

Setakat ini dua calon jawatan Presiden UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah dan Khairy Jamaluddin Abu Bakar telah mengesahkan akan menyertai debat itu.

Menurut laporan Astro Awani pegawai kepada kedua-dua tokoh telah menyatakan persetujuan untuk hadir di program 'Debat Presiden UMNO' itu.

Buat masa ini, Astro AWANI sedang menantikan maklum balas daripada pihak Datuk Seri Dr Zahid Hamidi sama ada bersetuju untuk bersama di dalam debat berkenaan.

Cadangan untuk berdebat muncul selepas Tengku Razaleigh Hamzah dalam temu bualnya bersama Astro AWANI menyatakan kesediaan untuk berdebat dengan dua lagi calon presiden UMNO, Zahid dan Khairy Jamaluddin bagi menjawab semua persoalan yang berbangkit.-21/6/2018

 

 


 

Debat calon Presiden UMNO….Khairy setuju cadangan Tengku Razaleigh…Zahid enggan ulas

 

Jadi ke tidak? Kalau jadi ia boleh dikira satu pembaharuan menarik dalam arina politik negara ini dan pasti satu episod yang sangat dinantikan.

 

Ini sudah tentu berkenaan cadangan Tengku Razaleigh Hamzah diadakan debat antaranya dengan dua calon jawatan Presiden UMNO lain yakni Datuk Seri Dr Zahid Hamidi dan Khairy Jamaluddin.

 

Bekas Menteri kewangan dan Ketua UMNO Bahagian Gua Musang itu membuat cadangan itu dalam satu temubual dengan sebuah syarikat televisyen swasta pada Rabu.

 

Satakat ini cadangan beliau telah disambut oleh Khairy yang bersetuju menyertainya.

 

Ketua Pemuda UMNO dan bekas Menteri Belia dan Sukan yang ditanya soalan mengenai cadangan itu dalam sidang akhbar di PWTC petang Khamis kata, "Setengah orang kata satyu perdebatan tidak perlu kerana ini pemilihan dalam keluarga (UMNO) ...kenapa tidak”.

 

Beliau menilai debat berkenaan akan menyuburkan lagi demokrasi dalam UMNO dan politik negara.

 

“Calon diuji dan diukur melalui pemikiran, idea serta kesungguhan melalui visi yang jelas kepada rakyat.

 

“Mesej saya juga jelas iaitu untuk menguatkan UMNO supaya diterima oleh rakyat Malaysia,” katanya. 

 

Apapun beliau kata perbincangan mengenai perjalanan debat itu perlu dilakukan termasuk siapa yang layak menjadi moderator.

 

Sementara itu Zahid yang ditemui wartawan selepas hadir satu majkis di PWTC tidak lama selepas sidang akhbar Khairy selesai enggan mengulas mengenai cadangan debat Tengku Razaleigh itu.

 

Beliau cuma kata rujuk pada satu ucapan yang bakal dibuatnya nanti.

 

Sebelum itu ketika ditanya wartawan pada majlis perjumpaan khas UMNO di Dewan Tun Razak Temerloh pada sebelah pagi juga enggan mengulas.

 

Naib Presiden yang jalankan tugas Presiden itu Cuma kata, “Tidak apalah, itu cadangan daripada dia (Tengku Razaleigh Hamzah). Yang kita berikan penekanan, pilih yang terbaik dalam kalangan yang baik-baik,”

 

 Selain Tengku Razaleigh, Zahid dan Khairy, empat lagi calon yang akan bertanding bagi mengisi jawatan Presiden UMNO ialah penulis blog, Rahmat Azim Abdul Aziz, Rosile Saat (UMNO Bangi), Mohamed Iqbal Maricair (UMNO Bandar Tun Razak) dan Mohd Yusof Musa @ Jamaluddin (UMNO Iskandar Puteri).

 

Namun mereka tidak dikira sebagai calon serius.- 20/6/2018

 

 

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 363  tetamu dalam talian