27September2016

Pentadbiran yang tidak cekap di negeri pembangkang

sampahxxDengan ramalan Parlimen akan dibubarkan dalam tempoh terdekat untuk membolehkan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) diadakan beberapa minggu saja lagi, media massa menyiarkan pelbagai pandangan mengenainya termasuk menerusi internet.

Antaranya ialah daripada seorang pakar bedah Melayu yang bermastautin di Silicon Valley California, Dr Bakri Musa. Beliau menulis mengenai masa depan Melayu dalam blognya. Dia memberi pandangan pilihan kali ini ialah antara suatu pihak yang sudah monyok, tua dan kebangsatan modal dengan pihak yang cekap, muda dan bertunas baru.

Kalau dilihat secara objektifnya ia ternyata suatu pandangan yang tidak berpaut kepada bumi nyata. Gambaran yang diberikan seolah tidak ada satu pun yang baik mengenai Barisan Nasional (BN) dan UMNO dan segala yang baik hanya terdapat pada pembangkang.

Sememangnya sesuatu pertubuhan apabila sudah lanjut usia akan kehilangan sokongan jika tidak berusaha untuk menyesuaikan diri dengan kehendak semasa. Inilah yang terjadi kepada parti politik seperti Parti Kongres India dan LDP di Jepun.

BN yang diterajui UMNO tidak dapat dinafikan terdapat kekurangan dan kelemahan yang boleh dikaitkan dengan usia kerana sudah begitu lama berada di tempat empuk. Tetapi untuk mengatakan parti itu sudah monyok dan kebangsatan modal adalah keterlaluan dan tidak boleh diterima.

Dalam pada itu menilai pembangkang sebagai cekap, muda dan bertunas baru sungguh simplistik. Pakatan pembangkang mungkin suatu tunas baru tetapi untuk mengatakan ia muda dan cekap adalah juga tidak masuk akal.

Pakatan itu sendiri mungkin suatu pertubuhan baru tetapi barisan kepemimpinannya adalah juga mereka yang sudah lanjut usia, malah ada yang masih menerajui parti komponennya sejak parti itu ditubuhkan seperti DAP.

Mengatakan ia cekap juga meleset sama sekali jika melihat kepada empat kerajaan negeri yang dikuasainya iaitu PAS di Kelantan dan Kedah, DAP di Pulau Pinang dan PKR di Selangor. Tidak terdapat bukti menunjukkan pimpinan kerajaan negeri itu cekap. Mungkin cekap bermain politik saja.

UMNO sendiri sedar kelemahannya dan sudah memulakan usaha untuk menyegarkan kembali parti itu supaya ia boleh terus relevan demi kepentingan rakyat pelbagai kaum khususnya Melayu dan negara.

Sememangnya apa yang dilakukan tidak memadai selagi perlakuan kronisme masih wujud. Pemimpin ala warlord yang berjuang untuk diri sendiri yang sudah menjadi seperti barah perlu dihapuskan. UMNO boleh menangani masalah itu dengan menentukan semua calonnya terdiri daripada mereka yang tidak tercemar.

Apakah sangkaan pengganti BN yang cekap, muda dan bernafas baru sudah wujud? Pembangkang mungkin boleh dikatakan muda tetapi tentunya ia bukan bernafas baru, jauh sekali cekap dilihat dari prestasi empat negeri yang dikuasainya. Tidak ada satu pun kerajaan pembangkang itu yang boleh dikatakan cekap.

Demikian juga tentunya kerajaan PAS di Kelantan. Bukan tunas baru kerana sudah memerintah Kelantan sejak 1990 lagi tetapi apakah rakyat Kelantan dapat menikmati kesejahteraan dan keselesaan hidup dalam tempoh itu? Kerajaan PAS di Kedah juga tidak menunjukkan kecekapan yang diharapkan rakyat.

Kelantan berdepan dengan isu hutan Lojing di Ulu Kelantan, manakala Kedah pula menghadapi pencemaran teruk berikutan pembalakan hutan tidak terkawal di kawasan berhampiran Tasik Pedu hingga menyebabkan kawasan tadahan air tercemar.

Kerajaan DAP Pulau Pinang dilihat lebih mementingkan mereka yang berada hinggakan rumah mampu milik diabaikan dan peniaga Melayu mendapat tekanan.

Kerajaan Selangor diterajui PKR juga tidak sunyi daripada pelbagai tindakan tidak menyenangkan rakyat kerana gagal memenuhi janji yang ditabur pada PRU-12.

Isu pembelian tanah daripada syarikat Talam, hingga kepada isu bekalan air dan sampah pun menjadi masalah yang tidak mampu ditangani. Apa yang mereka tahu ialah menuding jari kepada syarikat yang membekalkan air kononnya tidak cekap menguruskan bekalan air hingga mahu mengambilalihnya.

Kerajaan Selangor juga jelas tidak menepati janjinya kepada pengundi untuk memberi air percuma kepada semua pengguna, memberi bantuan kewangan kepada pelbagai golongan yang dijanjikan seperti warga tua dan ibu mengandung.

Dalam pada itu aktiviti maksiat seperti pelacuran, rumah urut serta pusat perjudian semakin bercambah. Apakah kegiatan ini dibiarkan berkembang kerana ada kepentingan puak tertentu dalam kerajaan itu? Hanya kerajaan pakatan pembangkang di Selangor saja yang boleh menjawabnya.

Dengan begitu banyak kemelut yang dinyatakan itu, rakyat patut menilai sendiri apakah kerajaan pakatan pembangkang boleh dianggap lebih cekap, muda dan bertunas baru seperti yang dikatakan oleh penulis blog berkenaan?-15/2/2013

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Bahasa Melayu

English

  • Domestic
  • Overseas
  • Entertaiment
  • Politics

Kami mempunyai 794  tetamu dalam talian