18Julai2018

Cukai Pelancongan RM10 bermula 1 September ini…

Cukai Pelancongan yang hanya wajib dibayar oleh pelancongan asing bila menginap di hotel semua bintang di negara ini akan berkuatkuasa mulai 1 September ini.

Cukai berkenaan ialah flat  rate RM10 untuk satu bilik satu malam.

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz ketika mengumukannya dalam sidang akhbar di Kuala Lumpur Selasa kata dijangka sebanyak RM210 juta Cukai Pelancongan dikutip setiap tahun.

Menurutnya setakat ini sebanyak 3,200 premis penginapan sudah mendaftar dengan Kementerian Kewangan untuk cukai berkenaan.

Baru-baru ini Nazri umum rakyat  tempatan tidak dikenakan langsung cukai berkenaan untuk penginapan di hotel semua bintang.- 8/8/2017

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 509  tetamu dalam talian